Tips voor studenten

Foto: Aad Hoogendoorn

De opgaven die centraal staan tijdens het Stadmakerscongres zullen in de toekomst een grote invloed hebben op het leven van de huidige scholieren en studenten. Daarom hechten we er veel waarde aan dat de stem van de jongere generatie gehoord wordt tijdens het congres. Kom je als student naar het Stadmakerscongres? Dan tippen wij je deze programma’s!

 

 

Thema Wonen

10.30 uur Panelgesprek: bouwopgave of woonopgave?

Een toekomst met betaalbare en kwalitatief goede woningen lijkt nog steeds ver weg, ondanks inspanningen en ontwikkelingen. Het vraagstuk gaat over meer dan cijfers, de wooncrisis over meer dan een dak boven je hoofd. Luister tijdens dit panelgesprek naar stadmakers, ontwerpers, vertegenwoordigers van de gemeente en marktpartijen die samen in gesprek gaan om nieuwe perspectieven op de uitdagingen rond wonen te verkennen.

Lees meer

 

13.00 uur Werktafelsessie – Van bouwopgave naar woonopgave

In deze werkplaats gaan we, na een introductie over de nieuwe woonvisie, aan de slag met de daadwerkelijke uitdaging, die verder reikt dan alleen de statistieken: de woonopgave. Vanuit diverse invalshoeken zal het gesprek aan tafel niet alleen gaan over mogelijke oplossingen, maar juist over de randvoorwaarden die vereist zijn om nieuwe oplossingen te realiseren. Wat is er nodig om de woonopgave aan te pakken?

Lees meer

 

Foto: Aad Hoogendoorn

Thema Invloed op ontwikkeling van de stad

10.30 uur Mackathon: de jonge ontwerper

Doe mee aan de eerste jongeren Mackathon van Rotterdam! Werk mee als jonge ontwerper aan Rotterdam 2050 onder leiding van Lior Steinberg (via AIR) en Ellen Schindler (De Zwarte Hond). Let op: dit programma is al vol. Wil je er graag bij zijn, check dan even vlak voor aanvang van het programma of er nog een plekje is vrijgekomen.

Lees meer

 

Foto: Aad Hoogendoorn
10.30 uur Werktafelsessie Infrastructuur van invloed

Hoe kom je aan tafel? Schuif aan bij dit atelier, waar we vanuit verschillende perspectieven, zoals bewoners, skaters, het nachtleven en de wijkraden, nieuwe samenwerkingsstructuren onderzoeken. Wat kunnen we van elkaar leren en hoe kom je in een positie waarbij je invloed hebt op de ontwikkeling van de stad?

Lees meer

 

13.00 uur Panelgesprek van inspraak tot invloed: hoe nu verder?

Van geeltjes plakken tot participizza: over de zin van zeggenschap lijkt geen discussie meer te zijn, maar over de manier waarop des te meer. Kom luisteren naar twee panelgesprekken waarin wordt verkend hoe de infrastructuur van lokale initiatieven, marktpartijen en institutionele overheidsstructuren weer in balans kunnen komen.

Lees meer

 

Foto: Aad Hoogendoorn

Engelstalige programma’s

14.45 uur OPERATOR X AIR

Het jongerenprogramma van Operator Radio waarin jongeren in gesprek gaan over de wooncrisis. Een maandelijkse show over actualiteiten in Rotterdam op het gebied van muziek, nachtleven en kunst en cultuur. Gecureerd en geproduceerd door Operator. De hosts zijn Cara Mayer Yepez en Seb Harris.  Pak een van de koptelefoons op de tribune en volg zo de live uitzending.

Lees meer

15.30 uur Guest Urban Critic 2023: Mark Cridge

In his talk, Mark Cridge will elaborate on why we desperately need a new story. One that envisions how to live in the future, re-establishes our connection with nature, and redefines how we think of ourselves: as consumers or as citizens? A new story is a vision on how to re-organize our society, with National Park City London as being one of the prime examples of embracing such a new story.

Lees meer

Deelnemen

Uiteraard heb je ook de vrijheid om je eigen programma samen te stellen. Je kunt het volledige programma van het Stadmakerscongres hier bekijken.