Het Stadmakerscongres 2023 is voorbij. Graag tot 15 november 2024!

Panelgesprek: Bouwopgave of woonopgave?

Foto: Hester Blankestijn

Een toekomst met betaalbare en kwalitatief goede woningen lijkt nog steeds ver weg, ondanks inspanningen en ontwikkelingen vanuit landelijke en lokale politiek. In twee panels gaan we met stadmakers, ontwerpers, gemeente en marktpartijen in gesprek op zoek naar nieuwe perspectieven.  

 

Eerste gesprek: van bouwopgave naar woonopgave

In het eerste gesprek wordt de wooncrisis benaderd als woonopgave in plaats van bouwopgave. Wat gebeurt er als kwaliteit vooropstaat in plaats van cijfers en aantallen? En belangrijker nog, waar gaat die kwaliteit precies over? Hierover wordt het gesprek gevoerd met Maarten Janssen (directeur projecten Amvest Development), Sandra Sijbers (strateeg Wonen, Woonvisie), Sanne van Manen (architect en initiatiefnemer Platform Woonopgave) en Jenny Vermeeren (directeur klant & strategie Woonstad).

Tweede gesprek: Samen bouwen aan samen wonen

Het tweede gesprek begint met het benadrukken van de voordelen van samenwerken en collectief denken. Samenleven en gezamenlijk bouwen lijken misschien als een utopische droom, maar in werkelijkheid is het een praktisch en haalbaar beginpunt om de uitdagingen op het gebied van huisvesting van een breder perspectief te voorzien. Met onder andere en Arie Lengkeek (Recht op de Stad & concept ontwikkelaar bij Era Contour), Marcella Wong (impactontwikkelaar C’MON, Wouter Spijkerman (kwartiermaker nieuwe woonconcepten gemeente Utrecht) en Leonie Andriesse (programmamanager pijler wonen bij NPRZ).