Van der Leeuwprijs 2023: nominaties bekend

Op het Stadmakerscongres 2023 wordt voor de dertiende keer de Van der Leeuwprijs uitgereikt door de Van der Leeuwkring. Middels een Open Oproep was het voor iedereen mogelijk om een initiatief voor te dragen. AIR en de Van der Leeuwkring hebben de volgende drie initiatieven genomineerd: ALL DAE, Femme For Change en Mitchel Sam-Sin. We stellen ze hieronder aan je voor.

ALL DAE

ALL DAE is in maart 2022 opgestart door de dames Christine da Silva en Fabienne Arraz Soares. ALL DAE is een platform voor jongeren (leeftijd 18-28) dat zich focust op drie kernwaardes: Unity, elevation & education. Door middel van ruimte voorziening, evenementen en programmeringen, geven ze Rotterdamse jongeren een thuisbasis buitenshuis.

 Foto: Christine da Silva
Foto: Christine da Silva

‘Unity’ staat voor de saamhorigheid binnen ALL DAE. Het samenkomen, samen vieren en samen begrijpen. ‘Elevation’ staat voor groei. Dit kan op muzikale, mentale en sociale basis. En tot slot, ‘Education’, dat staat voor kennis. ALL DAE gelooft in laagdrempelige kennisoverdracht. Een simpele samenkomst in een veilige omgeving, is al een broedplaats voor waardevolle gesprekken en reflectiemomenten. 

ALL DAE is geboren uit een behoefte naar ruimte voor ontwikkeling in het bijzijn van andere ambitieuze jongeren. Christine en Fabienne waren sinds 16 jaar op zoek naar een plek, een “home away from home”. Tijdens de corona pandemie werd dat gemis nog zichtbaarder, niet alleen voor hen maar ook voor anderen. Dus besloten ze het heft in eigen handen te nemen om een safe space te zijn voor de community.

Foto: Remy De Boysere
Foto: Remy De Boysere

ALL DAE heeft binnen anderhalf jaar tijd veel jongeren kunnen helpen met het starten van hun carrière / onderneming, mentale barrières doorbreken, vriendschappen opbouwen en zo hopen we nog veel meer te kunnen doen. 

Kijk voor meer informatie op de Instagram pagina van ALL DAE.

Femme For Change

Femme For Change maakte in het begin van 2023 haar intrede als community platform en zet zich middels diverse programma’s in voor het verbeteren van de positie van vrouwen in Rotterdam, met name vrouwen die behoren tot gemarginaliseerde gemeenschappen. Dit initiatief is ontstaan vanuit de persoonlijke ervaringen en behoeften van de oprichter, Adiam Tseggai.

Foto: Romy Zhang
Foto: Romy Zhang

Als zwarte vrouw en nierpatiënt heeft Adiam Tseggai grote uitdagingen ervaren op het gebied van toegankelijkheid, persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke participatie. Femme For Change heeft als missie om de stemmen van vrouwen uit gemarginaliseerde gemeenschappen te laten horen en om hun unieke perspectieven en behoeften centraal te stellen. In een tijd van toenemende polarisatie zet FFC zich actief in voor het creëren en onderhouden van een hechte gemeenschap, waarbij het doel is bij te dragen aan een sterker gevoel van verbondenheid en solidariteit in Rotterdam, met de nadruk op community – sisterhood.

Foto: Rosa Quist
Foto: Rosa Quist

Femme For Change belichaamt de Rotterdamse cultuur van ‘samen stadmaken’ door nauw samen te werken met diverse organisaties, initiatieven en stadsmakers in Rotterdam. De programma’s vinden op verschillende locaties plaats, in samenwerking met diverse partners. Het uiteindelijke doel is om een positieve impact te hebben op het leven van vrouwen in Rotterdam en tegelijkertijd bij te dragen aan het creëren van een diverse en ondersteunende gemeenschap. 

Kijk voor meer informatie op de Instagram pagina van Femme For Change.

Mitchel Sam-Sin

Creator, Researcher & Creative + Cultural entrepreneur Mitchel Sam-Sin is een veelzijdige maker en creatieve ondernemer van Surinaamse komaf. Zijn liefde voor muziek heeft hem geïnspireerd en voedt nog steeds zijn energie terwijl hij met zijn band op tour gaat. Hij speelt een leidende rol in diverse podia, creatieve ruimtes en initiatieven in Rotterdam, waaronder de street culture campus De Koepels, het cultuurpodium MONO en het kunsteducatiecentrum Cult North. Zijn doel is om de waardevolle aspecten van de buurt in de schijnwerpers te zetten, en dit bereikt hij door verhalen te delen via verschillende kunstvormen, zoals exposities, documentaires en podcasts.

Foto: Remy de Boysere
Foto: Remy de Boysere

Mitchel is de oprichter van Cult North (Kunsteducatie centrum), directeur bij MONO (Cultuurpodium), directeur bij de Koepels (Street Culture Campus) en is kernteamlid bij cultuur transitie Rotterdam.

Kijk voor meer informatie over Cult North op de website.

Over de Van der Leeuwprijs

De Van der Leeuwprijs wordt sinds 2009 jaarlijks uitgereikt door de Van der Leeuwkring, een betrokken groep Rotterdamse opdrachtgevers die vanaf de oprichting in 2005 werkt aan de verbetering van de stad Rotterdam. Met de Van der Leeuwprijs wil de kring Rotterdamse initiatieven ondersteunen en inbedden in het bredere debat over de ruimtelijke kwaliteit van de stad.

Bezoek de Opening van het Stadmakerscongres op vrijdag 17 november a.s. en hoor wie de winnaar wordt van de Van der Leeuwprijs 2023. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 4000 euro om het initiatief verder door te ontwikkelen en zo hun toegevoegde waarde voor de stad te verstevigen.