Het blokkenschema en het programma vind je ook in de app!

Water en bodem: wel of niet sturend?

Foto: Aad Hoogendoorn

Zijn water en bodem nu wel of niet sturend? Los van wat het kabinet ervan vindt moet ook de regio Rotterdam gaan kijken, hoe om te gaan met de grenzen aan de maakbaarheid. Schuif aan bij een van de werktafels en onderzoek wat het daadwerkelijk betekent om te gaan denken en handelen vanuit water en bodem.

Water kent helaas geen harde grenzen. De bodem huisvest niet alleen wortels, grond en planten, maar wordt ook steeds belangrijker in het gesprek over infrastructurele systemen, funderingen en leidingen. Vanuit vier verschillende gebiedstypes: hoogstedelijk, buitendijks, ondiepe en diepe polders gaan we in dit atelier onder leiding van Johan Verlinde met verschillende casussen aan de slag om tot een nieuwe leidraad te komen voor water en bodem.

ATELIERMEESTER

Johan Verlinde is

TAFELS

Schuif aan bij een van de werktafels, geleid door verschillende initiatieven en partijen. 

1. Buitendijks bouwen in Katendrecht

Tafelleider: Hidde van Beek (DeFacto)

Binnen de buitendijks gelegen gebieden van Rotterdam-Zuid vinden komende jaren grootschalige gebiedsontwikkelingen plaats. De ligging van deze gebieden zorgt voor een verhoogd overstromingsrisico. Dit risico zal de komende jaren toenemen door klimaatverandering. Met Katendrecht als casus richt deze werksessie zich op de vraag hoe er met buitendijkse stedelijke gebieden omgegaan kan worden.

2. Diepe Polders

Tafelleider: Maike Warmerdam (BoschSlabbers)

De wijk Alexander ligt op een van de diepste polders van het land. De wateropgave speelt hier daarom enorm. Hoe zorg je voor een toekomstbestendige en klimaatadaptieve wijk op zo’n laaggelegen locatie? Alexander kan getransformeerd worden in een drijvende stadswijk. Maar wat komt hier allemaal bij kijken en wat betekent dit voor de huidige bewoners?

3. Ondiepe Polders

Tafelleider: Nora Prins (ECHO urban design)

Het oude noorden is een prachtige oude stadswijk van Rotterdam. Maar wat betekent water en bodem sturend in een wijk gevuld met oude woningen, versteende straatjes en weinig ruimte voor vergroening? De lange termijn is een opgave; hoe richt je zo’n bestaande wijk drastisch anders in om ruimte te geven aan water en groen zonder de identiteit van dit historisch stuk Rotterdam aan te tasten?  

4. Ontwikkelkader Bodem

Tafelleider: Pieter Boone (gemeente Rotterdam)

De ondergrond van de stad doet zich gelden: hij ligt vol met kabels, leidingen en is gedegradeerd, verdroogt en verzakt. Als dragend en voedend systeem is deze lange tijd ongezien gebleven en verwaarloosd. Aan deze tafel willen we met jou in gesprek over de Strategische Agenda Ondergrond. Deze is in ontwikkeling bij de gemeente Rotterdam. Op weg naar regie! Welke kaarten leg jij op tafel en waar zet jij op in?

5. Stedelijk kader: De toekomst van de boulevards

Tafelleider: Gintare Norkunaite  (PosadMaxwan) 

Een gezonde, levende bodem speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van stedelijke ecosystemen. Toch is het betrekken van de ondergrondse wereld bij stadsontwikkeling nog geen gangbare praktijk. PosadMaxwan heeft onderzoek gedaan naar hoe er ontworpen kan worden voor vitale bodems in stedelijke gebieden. Tijdens deze werksessie kun je op een interactieve manier meer leren over het bodem- en watersysteem in Rotterdam en de maatregelen voor de vitale bodem.

6. Dijk ontmoet Stad

Tafelleider: Marlies van der Maarel (gemeente Rotterdam) 

Hoe kunnen dijken en steden de komende decennia in harmonie samen blijven gaan? Door klimaatverandering en stedelijke groei komen dijkversterkings- en verstedelijkingsopgaven dichter bij elkaar: dijken moeten hoger en breder en in de stad is ruimte nodig voor tal van opgaven. Tijdens deze sessie verkennen we kansen, knelpunten, en mogelijke oplossingen en werken we mee aan een ‘Ontwikkelkader voor dijken en stadsontwikkeling’ dat houvast biedt voor diverse professionals.

7. Watersystemen

Tafelleider: Jurgen Bals (HHSK)

Hoe ziet het watersysteem van de toekomst eruit? Singels, oppervlaktewater, plassen, de Nieuwe Maas, grachten; Rotterdam is onlosmakelijk verbonden met deze waterstructuren. Met een water- en klimaatopgave die steeds voelbaarder wordt rijst de vraag hoe toekomstbestendig deze huidige systemen eigenlijk zijn. Waar ligt de grens van de maakbaarheid en hoe gaan we om met het water om Rotterdam ook in de toekomst waterbestendig te maken?

8. Conversation Piece: Hoe richten we onze bodem in?

Tafelleiders: Isabel Driessen (el KANTOOR) & Jens Jorritsma (studio obscura)

De opgaven in onder- en bovengrond zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar worden doorgaans toch als aparte vakgebieden gezien. Een kleine test-maquette zal tijdens deze sessie worden gepresenteerd. Deze stimuleert om integraal na te denken over stedenbouwkundige opgaven, waarin ook de ondergrond als onderdeel van het ontwerpveld wordt gezien. Tijdens een workshop wordt input opgehaald voor de volgende fase van het project.

PRAKTISCHE INFO

  • Download de SMC app en blijf op de hoogte van de laatste updates