Het blokkenschema en het programma vind je ook in de app!
Rotterdam Zuid ontwikkelt zich in rap tempo. Tijdens deze werksessie richten we ons op verschillende locaties op Zuid: de Kaai, de Piekstraat en Rotterdams Tij. Wat betekent deze nieuwe stad voor de bestaande stad? Schuif aan bij de werktafels en denk mee!
In 2018 is een eerste gebiedsvisie gemaakt voor dit gebied: de Willems-as. Maar wat waren deze plannen en wat is de huidige situatie? Met de Willems-as als onderlegger vliegen we het gebied aan vanuit verschillende thema’s. Kunnen deze nieuwe ontwikkelingen fungeren als een hefboom voor het versterken van bestaande wijken, sociale structuren en omliggende buurten? En hoe kunnen de ontwikkelingen optimaal voortbouwen op en samenwerken met de ruimte in de wijk en de initiatieven die daar spelen? Schuif aan bij de werktafels en teken mee aan de toekomst van Feijenoord!
ATELIERMEESTERS
Mattijs van Ruijven (Hoofd Stedenbouw gemeente Rotterdam), Maurice Boumans (Stedenbouwkundige gemeente Rotterdam), en Sebastian van Berkel (Stedenbouwkundige, planoloog en werkzaam bij MUST Amsterdam).
TAFELS
Schuif aan bij een van de werktafels, geleid door verschillende initiatieven en partijen.
1. Historische gelaagdheid en identiteit
Tafelleider: Maurice Boumans (gemeente Rotterdam)
Op industrieterreinen als Hunter Douglas en de Kaai is de historie van Feijenoord nog zichtbaar in de vorm van prachtige haven- en bedrijfspanden uit verschillende periodes. Ook in de Oranjeboomstraat is deze historie zichtbaar in de vooroorlogse architectuur. Deze bebouwing staat onder druk, en daarmee de identiteit van de straat en de wijk. Hoe behoudt dit stuk stad zijn cultuurhistorisch erfgoed? En hoe kan dit van invloed zijn op nieuwe ontwikkelingen rondom de Willems-as?
2. Kansen van water in de Willems-as
Tafelleider: Christophe Cornille (gemeente Rotterdam)
De Nieuwe Maas heeft de potentie tot natuurlijk centrum van de stad met de kades als prachtige groene recreatiegebieden. Bij Rotterdams Tij wordt bijvoorbeeld het stadsproject getijdenpark Feyenoord aangelegd. Het contact met water van de Nieuwe Maas is nog grotendeels onbenut maar vormt een belangrijk aspect van Feijenoord. Welke kansen biedt dit water voor de Willems-as en de aanliggende wijken? En hoe kan het een rol spelen in de toekomstbestendigheid van de wijk en de klimaatadaptatie?
3. Rotterdams Tij x Willems-as
Tafelleider: Christiaan Cooiman (Heijmans)
Rotterdams Tij is een nieuwe wijk aan de Willems-as, op de plek waar voorheen het Nieuwe Stadion gepland was. Hoe realiseer je een nieuwe wijk met een eigen identiteit? En hoe kan Rotterdams Tij de bestaande wijken versterken en aanvullen?
4. Mobiliteit in de Willems-as
Tafelleider: Joost Klimbie (gemeente Rotterdam)
Door de verdichting in Rotterdams Tij en de Kaai staat de wijk Feijenoord wat betreft mobiliteit en bereikbaarheid onder druk. Hoe is de bereikbaarheid te verbeteren ondanks en dankzij de nieuwe ontwikkelingen? De nieuwe stadsbrug, station stadionpark en de hov-lijn bieden nieuwe kansen voor het zuidelijke deel van de Willems-as. Welke kansen zijn dat en hoe spelen we hier goed op in?
5. FXL: stationsomgeving Hillesluis
Tafelleider: Gijs van den Boomen (Kuiper Compagnons)
Feijenoord XL is een nieuwe ontwikkeling aan het Varkensoordsepark, naast het nieuwe station Stadionpark. Tijdens deze ontwikkeling is het zoeken naar de identiteit ten opzichte van de omliggende wijken. Belangrijk is ervoor te zorgen dat de bestaande bewoners deze nieuwe ontwikkeling zien als deel van hun woonomgeving. Oftewel; hoe hecht je deze nieuwe ontwikkeling aan het bestaande en hoe versterken en verhouden zij zich tot elkaar?
6. Cultuur in de Willems-as
Tafelleider: Lindy Schuin (gemeente Rotterdam)
In Feijenoord worden de komende jaren op grote schaal woningen toegevoegd. Is er in deze plannen ook ruimte voor maatschappelijk programma? Om hier een levendig stuk stad te maken is er ruimte nodig voor cultuur, sport en nachtprogramma. MO is bezig met een kralensnoer aan urban sport programma en ook N8W8 heeft het gebied in hun vizier met oog op ruimte voor de nacht. Hoe vindt dit soort programma een plek in deze grote ontwikkelingen en hoe organiseer je dit goed?
7. Ruimte voor werk in de Willems-as
Tafelleider: Jeroen Dirckx (KCAP)
Ruimte voor werk staat onder druk in stedelijke gebieden, zeker in de binnensteden. In Feijenoord zie je dat heel concreet gebeuren met het vertrek Upfield en Hunter Douglas. Gemeente Rotterdam heeft de ambitie en beleid om ruimte voor werk in de stad te behouden. Welke kansen biedt de Willems-as daarvoor? En wat zijn randvoorwaarden?
8. Scripten van de Willems-as
Tafelleider: Vincent Taapken (New Industry)
Rotterdam blijft zich ontwikkelen. Belangrijkste opgave hierbij is gebieden aan elkaar te verbinden met een divers en aantrekkelijk programma van wonen, werken en ontspannen. De Willens-as biedt een unieke kans om de noord-zuid verbinding en de binnenstad op twee oevers te scripten. De focus ligt op het creëren van een fijne stad met divers programma. Hoe maak je stepping stones zonder natte voeten te krijgen?
PRAKTISCHE INFO
- Download de SMC app en blijf op de hoogte van de laatste updates