Jonge stadmaker Mitchel Sam-Sin bekroond met Van der Leeuwprijs 2023

Foto: Aad Hoogendoorn
Foto: Aad Hoogendoorn

De Van der Leeuwprijs 2023, uitgereikt door de Van der Leeuwkring is dit jaar gewonnen door de bevlogen stadmaker Mitchel Sam-Sin. De prijs aan een privaat initiatief dat positieve impact heeft op de stad, werd uitgereikt tijdens een uitverkocht Stadmakerscongres. Mitchel Sam-Sin ontvangt een geldbedrag van 4000 euro. Wij feliciteren Mitchel van harte met het behalen van deze prijs!

Hij werd door de jury gekozen door zijn toewijding aan talentontwikkeling en zijn vermogen om jongeren te inspireren waarbij hij cultuur inzet als bindmiddel voor gemeenschappen. Zijn initiatieven CultNorth, MONO, en De Koepels getuigen van zijn inzet voor het empoweren van jonge makers en het toegankelijk maken van kunst en cultuur aldus de jury.

Thuis buitenshuis
AIR – Architectuur Instituut Rotterdam zette namens de Van der Leeuwkring een Open Oproep uit om Rotterdamse stadmakers de kans te geven zichzelf voor te dragen voor de Van der Leeuwprijs. De Open Oproep leverde 17 inzendingen op die allemaal aantonen hoe gemeenschappen bijeenkomen en elkaar beter leren kennen door middel van voedsel, buurtinitiatieven, groenprojecten, educatie, en gedeelde ruimtes voor cultuur en sport. Allen voldoen aan de behoefte van mensen aan een ‘thuis buitenshuis’.

ALL DAE en Femme for Change
Naast Mitchel Sam-Sin waren All DAE en Femme for Change genomineerd. ALL DAE is opgericht door Christine da Silva en Fabiënne Arraz Soares en biedt een veilige omgeving voor jongvolwassenen met als kernwaarden eenheid, ontwikkeling en educatie. Zij geven met ALL DAE gehoor aan behoeften van jongeren, waar instanties die behoeften onvoldoende kennen.

Femme For Change, onder leiding van Adiam Tseggai, richt zich op het verbeteren van de positie van vrouwen uit gemarginaliseerde gemeenschappen. Door deze stemmen hoorbaar te maken en de unieke perspectieven van deze vrouwen centraal te stellen bouwt ze actief aan collectieve kennisoverdracht en het culturele en sociale weefsel van Rotterdam.

Alle genomineerde ondernemers hebben op bijzondere wijze gaten in het systeem opgevuld door gemeenschapsplekken te creëren. De Van der Leeuwkring prijst de energie en toewijding van alle drie de initiatieven.

Download hier het juryrapport