Inzendingen

Dit zijn de initiatieven die meedingen naar de Van der Leeuwprijs 2024. Allemaal dragen ze bij aan een mooier Rotterdam. Benieuwd welk initiatief de prijs wint en €5000,- ontvangt? Ontdek het op vrijdag 15 november tijdens het Stadmakerscongres!

YOU - Young Optimistic Urbanists

Een boek en manifest voor de Stadmakers van Morgen

YOU is een initiatef dat tweezijdig de betrokkenheid van jongeren bij de stad stimuleert en waarvan de impact vele malen verder reikt dan enkel de graphic novel. Het manifest is een oproep aan de professionele stadmakers om vanuit een andere mindset jongeren te betrekken bij stadsontwikkelingsprocessen. Met het manifest willen wij de jonge generatie raadplegen en hun perspectieven, meningen en wensen opnemen in toekomstige stedelijke ontwikkelingsprocessen. Want zij zijn de stadmakers van morgen!

Stichting Present Rotterdam

Sociaal Tuinieren maakt Rotterdam groener en socialer

Stichting Present Rotterdam vergroent samen met vrijwilligers de tuinen van Rotterdammers die dat zelf niet kunnen. Tegels en armoede eruit, biodiversiteit en gezondheidsrijkdom erin, om het maar heel eenvoudig te zeggen. Tegelijkertijd ontmoeten Rotterdammers elkaar en helpen mee aan een klimaatadaptief Rotterdam.

Stichting peer_protocol

peer_protocol

peer_protocol is an open grassroots collective of urbanists, architects, designers and political scientists. We use and produce urban and digital commons to catalyse regenerative, (non)citizen-led initiatives by employing temporary physical spaces and (im)material tools & media. We create collaboration agreements between organisations, communities and initiatives, whilst yielding copyleft knowledge and culture for urban development.

Stichting Kledingbank-Rotterdam

Een warme jas voor iedere Rotterdammer

Kledingbank-Rotterdam werkt op twee locaties met ca. 50 vrijwilligers en verstrekt jaarlijks aan 6.000 volwassenen, waarvan de helft kinderen een winter- of zomergarderobe. Deze mogen de mensen zelf uitzoeken. Voor iedereen geldt, dat je je beter voelt als je er verzorgd uit ziet. Met de winter op komst is een warme jas heel welkom. Kledingbank-Rotterdam kan dit realiseren door de vele goede donaties. Elk jaar worden de kosten hoger en zijn er veel uitdagingen om het werk voort te zetten.

Stichting Team Toekomst

Ieder kind in Rotterdam kansgelijk

Stichting Team Toekomst is ontstaan toen twee moeders uit Delfshaven, die al jaren actief waren in de wijk, besloten dat het jeugdwelzijn in de wijk anders moest. In 2020 zijn zij gestart en vervolgens zijn ze jaarlijks meer dan verdubbeld. Ze zetten een werkwijze neer die wél werkt, omdat ze het met passie en liefde doen, verbonden met hun eigen wijk en alle partners in de wijk en omdat ze het niet accepteren dat gezinnen vastzitten in het systeem en problematieken. Om die reden is Stichting Team Toekomst nu ook gestart in vier andere wijken. Groei is geen doel op zich: het aantonen dat armoede onder gezinnen niet nodig is in een rijk land als Nederland wél.

Groene Buurtmakers Carnisse en Buurtklimaatje

Groene buurten maken de stad!

Groene buurten maken de stad! In Carnisse maken we die samen. De Groene Buurtmakers Carnisse en Buurtklimaatje werken al vier jaar aan een groener, klimaatbestendiger en socialer Carnisse. Dat begint juist vaak klein met een geveltuin of een boomtuin. Daaruit ontstaat verbinding, nieuwe groene ideeën én grote impact. Straten worden groener (al 2,5 kilometer in Carnisse en ruim 1.000 m2 groen) en mensen voelen zich thuis, veilig en verbonden. Samen buurtmaken gaat daarmee net zo goed over wijkontwikkeling als de grote, fysieke projecten. In Carnisse zijn we nog lang niet klaar!

BuurtBuik Rotterdam

BuurtBuik groeit, gezelligheid neemt toe!

BuurtBuik is een vrijwilligersorganisatie die iedere week met gered voedsel een gratis 3-gangen dines kookt met de buurt. De maaltijden worden bereid met de gasten en vrijwilligers. Dit speelt sterk in op de verbinding in de wijk en de uitdaging rondom voedselverspilling. Samen met alle vrijwilligers en gasten willen we nu groeien van 1 locatie naar 4 in de komende jaren. We hebben een startbudget nodig om locaties op te starten.

Stichting Rotterdams Volkstheater

Stichting Rotterdams Volkstheater

Stichting Rotterdams Volkstheater is initiatiefnemer en organisator van festivals en culturele projecten in de Rotterdamse wijken met als doel mensen bij elkaar te brengen. De evenementen bieden een inkijkje in de diverse culturen die in Rotterdam aanwezig zijn en tonen de levens, passies en verhalen van haar inwoners. De stichting wil met haar programma’s een bijdrage leveren aan de versterking van het sociale leefklimaat in de regio Rotterdam.

Brooderhood

De kunst van het kneden: Verhalen en Brood

Brooderhood is een innovatieve kunstgemeenschap in Rotterdam Delfshaven, waar kunst, ambacht en gemeenschapsopbouw samenkomen rond het broodbakken. Door acties zoals de zuurdesemketting worden collectieve inspanningen gestimuleerd, kennis gedeeld en culturele tradities gevierd. Naast brood redden we groenten en fruit om er duurzame smeersels van te maken. Het initiatief zet zich in voor duurzaamheid en strijdt tegen voedselverspilling door gezond, lokaal voedsel te creëren. Brooderhood versterkt gemeenschappen door gedeelde waarden te benadrukken en verbinding te bevorderen via rituelen die respect tonen voor culturele wortels.

Stichting Pluspunt Rotterdam

Vergroten van zelfredzaamheid kwetsbare Rotterdammers

Pluspunt Rotterdam is een werkcentrum voor Rotterdammers in een kwetsbare positie, die tijdelijk ondersteuning nodig hebben om hun zelfredzaamheid te vergroten. We combineren zorg (community care), kunst (community art) en ruimtelijke ontwikkeling (community architecture) voor individuele én maatschappelijke impact. Onze doelgroep bestaat uit mensen met een (O)GGZ-achtergrond, en we bieden ruimte voor Rotterdammers die willen bijdragen aan hun begeleiding. In onze fiets-, hout-, kook-, kunst- en andere werkplaatsen werken we samen aan een inclusieve, duurzame stad. Al 19 jaar verbinden we mensen met werk en zorgen we voor een socialere, groenere en gezondere leefomgeving

Marvy Green

Buurttuin Brigade

De Buurttuin Brigade is een samenwerking van lokale ondernemers en vrijwilligers uit Rotterdam-Noord. Een sociale onderneming die wordt opgericht met als doel om Rotterdammers die een uitkering krijgen, door middel van groenonderhoud in de wijk, weer stappen richting (betaald) werk te kunnen laten zetten. Met de vergroeningskennis van Marvy Green, de werkbegeleiding vanuit Goud van Noord en vrijwilligers uit de bijstand zetten wij samen de eerste stappen naar een groenere wijk. Zo werken we samen aan een groener Rotterdam waar iedereen mee mag doen.

Stadsgrond

Aarde als Binder - Stadsgrond x Nieuwkomers

“Aarde als Binder” brengt twee ogenschijnlijk losstaande werelden samen: de duurzame bouwsector en de integratie van vluchtelingen in Nederland. Het project heeft als doel een groep nieuwkomers op te leiden in het werken met ruwe aarde als bouwmateriaal. Deze aanpak adresseert niet alleen de dringende behoefte aan duurzame bouwpraktijken, maar creëert ook waardevolle kansen voor nieuwkomers op de Nederlandse arbeidsmarkt. Door deze unieke combinatie van sociaal-maatschappelijke en ecologische doelstellingen, streeft het project ernaar een blijvende positieve impact te hebben op zowel individueel als maatschappelijk niveau.

Wijktheater De Buurvrouw

Samen zijn we de Buurvrouw

De Buurvrouw is een uniek wijkgebouw in Rotterdam Schiebroek waar de bewoners voor elkaar, en met elkaar bouwen aan een sociale duurzame gemeenschap. De Buurvrouw wordt gerund als een bewonersbedrijf. Door het verlenen van diensten, de verhuur van ruimtes en catering wordt geld verdiend. De winst van het bewonersbedrijf wordt besteed aan sociaal maatschappelijke initiatieven van de bewoners die bijdragen aan het welzijn in de wijk, en aan de begeleiding van onze bijzondere medewekers. We zeggen dan ook dat onze winst niet te vinden is in de boeken, maar in de mensen.

Doe-Het-Zelf Werkplaats

Doe-Het-Zelf Werkplaats, A Growing Commons

The ‘Doe-Het-Zelf Werkplaats’ is a free-to-use, collectively run workshop space and community garden in Rotterdam Agniesebuurt operated by volunteers. Visitors to the workshop come to fix their own bikes with tools and spare parts that have been donated. Centered around Learning Together and anti-judgement, previous knowledge of bikes or tools are not at all necessary and the volunteers are always there to work together with visitors; building new relations by sharing in problem solving, reciprocal generosity and mutual empowerment.

Stichting Levels

Levels Manga Rotterdam

Stel je een wereld voor waarin kunst, muziek en technologie samenkomen. Een wereld waar de verhalen van een stad als Rotterdam met zijn diversiteit, dynamiek en creativiteit op unieke manieren worden verteld. Dit is de kern van ons initiatief: een manga-project waarin de stad Rotterdam zelf een belangrijke rol speelt. We brengen niet alleen verhalen tot leven, maar creëren ook kansen voor de talenten die in onze stad wonen.

Beyond The City

Empowering Locals Through Storytelling

Beyond The City is een innovatief interviewplatform op sociale media dat de diversiteit en verhalen van de inwoners van Rotterdam in de schijnwerpers zet. Het belicht de unieke verhalen van gewone mensen en geeft hen een stem in een wereld waar sociale media vaak gedomineerd wordt door gefilterde perfectie en oppervlakkigheid. Door middel van korte, authentieke interviews op platforms zoals Instagram en TikTok, biedt Beyond The City de mogelijkheid aan Rotterdammers om hun persoonlijke verhalen te delen en zo een diepere verbinding binnen de stedelijke gemeenschap te creëren.

OASE

OASE

OASE is in nog geen drie jaar tijd gegroeid van lege loods in ontontgonnen gebied aan de Schiehaven Noord tot een cultureel podium, café en lab met betekenis voor de stad Rotterdam en (daardoor) erbuiten. OASE zet zich in voor een duurzame, rechtvaardige stad. Wij geloven dat iedereen de kracht heeft om keuzes te maken die goed zijn voor jezelf, je omgeving en de planeet. OASE draait om collectiviteit en wederzijdse afhankelijkheid—de overtuiging dat we als individuen verbonden zijn met elkaar en onze omgeving. Onze visie is om een inspirerende thuishaven te zijn voor iedereen die streeft naar verbinding, creativiteit en een gelukkig, sociaal- en klimaatpositief leven.

Zwerfie Rotterdam

De buitenruimte, ons ecosysteem

Zwerfie Rotterdam ruimt met ruim 350 vrijwilligers zwerfafval op aan rivieroevers, in wijken en in de stadsnatuur. Want de buitenruimte, dat is ons ecosysteem. We geven ook gastlessen, lezingen, doen mee aan evenementen en wij experimenteren met interventies zoals clean graffiti en grijperkasten. Op de foto is de opruimactie van Zwerfie Rotterdam in de Waalhaven op 20 september 2024 te zien.

Stadstrainers

Mijn Verhaal laat Rotterdammers het leven weer waarderen

Veel Rotterdammers zitten in een fase van hun leven waarin de ingrediënten die het leven kleur geven, lijken te ontbreken. Ze leven een teruggetrokken bestaan in onze mooie stad. Mijn Verhaal nodigt hen uit om via zelfgemaakte foto’s en korte verhalen met waardering naar hun dagelijks leven te kijken. Via deze foto’s delen ze hun verhaal met elkaar en met bekenden in een presentatie. Mijn Verhaal zorgt zo voor een nieuwe basis voor een leuker en actiever leven in Rotterdam.