Open Oproep 2024

Winnaar van der Leeuwprijs 2023: Mitchel Sam-Sin.

Maak jij impact en voeg jij maatschappelijke waarde toe aan de stad? Doe mee aan de Open Oproep van de Van der Leeuwprijs en win 5000 euro om jouw initiatief verder te ontwikkelen. De winnaar wordt bekend gemaakt op 15 november tijdens het Stadmakerscongres 2024.

Over de Van der Leeuwprijs

De Van der Leeuwprijs wordt sinds 2009 jaarlijks uitgereikt door de Van der Leeuwkring, een betrokken groep Rotterdamse opdrachtgevers die vanaf de oprichting in 2005 werkt aan de verbetering van de stad Rotterdam. Met de Van der Leeuwprijs wil de Van der Leeuwkring Rotterdamse initiatieven ondersteunen en inbedden in het bredere debat over de ruimtelijke kwaliteit van de stad. Na dertien edities heeft de prijs zich bewezen als een waardevol format.

Iedereen kan meedoen
Iedereen kan een (eigen) initiatief dat impact maakt in Rotterdam voordragen. De kring vindt het belangrijk dat de prijs toegankelijk is voor iedereen en er op deze manier nieuwe en andersoortige initiatieven aan het licht komen.

Jonge stadmaker Mitchel Sam-Sin ontving vorig jaar de Van der Leeuwprijs. Eerdere winnaars waren onder andere de Voedseltuin Rotterdam, Stichting Plezierrivier de Rotte, stadmaker Marco Stout als pionier in het Hoogkwartier, Hockey Club Feyenoord en de herontwikkeling van de Nieuwe Binnenweg.

INDIENEN

Voorbeelden

Foto: Remy de Boysere

Mitchel Sam-Sin (winnaar 2023)

Stadmaker Mitchel Sam-Sin is door de Van der Leeuwkring gekozen vanwege zijn passie voor talentontwikkeling en zijn talent om jongeren te inspireren met behulp van cultuur. Met zijn initiatieven CultNorth, MONO en De Koepels zet hij cultuur in als verbindend element binnen gemeenschappen. Deze initiatieven laten zien hoe hij jonge makers versterkt en kunst en cultuur toegankelijk maakt.

 

Voedseltuin Rotterdam (winnaar 2022)

Naast de voorziening van verse groenten voor bezoekers van de Voedselbank, speelt de Voedseltuin een belangrijke rol in de bewustwording van en educatie over groen in de stad. Daarnaast biedt de Voedseltuin kansen aan Rotterdammers die minder makkelijk meekomen. Deze unieke combinatie van functies, in een gebied dat aan grootschalige ontwikkeling onderhevig is, moet volgens de Van der Leeuwkring, bestendigd, beschermd en aangemoedigd worden.

 

Robbert de Vrieze (winnaar 2018)

Maatschappelijk ontwerper, architect en stadmaker Robbert de Vrieze heeft met zijn tomeloze inzet voor diverse stadslabs en het stadmaken veranderingen in Rotterdam in gang gezet met zijn bureau en netwerk Transformers.

 

Stichting Plezierrivier (winnaar 2019)

De stichting verbindt ondernemers, culturele organisaties, gemeentes en anderen organisaties en neemt het voortouw in het opzetten en faciliteren van initiatieven langs en op de Rotte. Het team, bestaande uit vrijwilligers Carol Hol, Ewoud Dekker, Erik Rovekamp, Damo Holt, Marja de Bruyn, Mariëlle van den Berge, draagt voorbij hun eigen belang bij aan een betere stad en regio met de Rotte als verbindend ecologisch en recreatief netwerk.

 

Veerpont Zuid (genomineerd 2017)

Met het initiatief van Stedelinks010 tot een pontje tussen Charlois en Katendrecht is het mogelijk te spreken van een ‘rondje Maashaven’. Initiatiefnemer Kamiel Verschuren realiseerde bovendien – samen met Vitibuck Architects – het Paviljoen aan de Maashaven en zet daarmee een wezenlijke (mentale) stap in het verbinden van ‘Charlois aan het Water’.

 

De Urbanisten – Waterplein/Benthemplein (genomineerd 2015)

De Urbanisten blijken een jaar na oplevering van het Waterplein bij het Grafisch Lyceum mét de gebruikers een plek te hebben ontwikkeld die op ook voor hen onvermoede manieren kan worden herkend en toegeëigend. En met iedere hoosbui agendeert het plein opnieuw de urgentie van de wateropgave.

 

Rotterdamse schoolbestuurders en de Gemeente Rotterdam (genomineerd 2018)

De samenwerking tussen Rotterdamse schoolbestuurders en de Gemeente Rotterdam ten behoeve van een hoogwaardig, divers en toekomstbestendig onderwijs op Zuid geldt als een voorbeeld stellend verband tussen publieke en private partijen. Als vertegenwoordiging van deze samenwerking waren Marc Otto (LMC), Henk Post (CVO), Huub van Blijswijk (Stichting Boor) en ook Josine Meurs en haar collega Iris Dudok namens de gemeente Rotterdam genomineerd.

Bekijk hier het overzicht van eerdere prijswinnaars.

INDIENEN

Spelregels

Voorwaarden deelname
Vóórdat je deelneemt aan deze Open Oproep, raden we je aan de achtergrondinformatie, richtlijnen en verzendinstructies door te lezen in onderstaande PDF.

DOWNLOAD PDF

 

  • Deelname aan de Open Oproep voor de Van der Leeuwprijs staat open voor eenieder, met uitzondering van juryleden en leden van het uitvoerende comité, inclusief de professionele organisaties waar zij bij betrokken zijn, alsook degenen die op enigerlei wijze betrokken zijn (geweest) bij de voorbereiding van deze Open Oproep.
  • Deelnemers uit 2022 en 2023 kunnen opnieuw meedoen aan de Open Oproep 2024.
  • Deelname aan deze Open Oproep is kosteloos.
  • Deelnemers mogen slechts eenmaal inzenden, hetzij individueel, hetzij in teamverband.
  • Van deelnemers wordt geacht dat zij op de hoogte zijn van de spelregels en akkoord gaan met de inhoud.

Inzenden
Met deze Open Oproep is de Van der Leeuwkring op zoek naar private initiatieven, personen of organisaties die een meerwaarde hebben voor de publieke ruimte en de ontwikkeling van de stad Rotterdam. Herken jij daarin jouw initiatief of ken jij initiatieven en personen die in dit profiel passen? Stuur dan het volgende in:

  • Een motivatie (max. 1 A4), waarin wordt toegelicht waarom het betreffende initiatief of de betreffende persoon/personen genomineerd moeten worden en de Van der Leeuwprijs zou moeten winnen. Bij voorkeur in het Nederlands maar in het Engels mag ook.
  • Een portfolio met één of meerdere referenties van huidig en/of eerder werk in tekst en beeld maar verder vrij in te vullen (max. 5 A4).
  • Twee losse rechtenvrije beelden die gebruikt kunnen worden om het initiatief zichtbaar te maken op de website van het Stadmakerscongres.

Jurering
Als de inzendperiode gesloten is, worden alle inzendingen geanalyseerd en in kaart gebracht. Vervolgens beoordelen Van der Leeuwkringleden onder begeleiding van AIR alle inzendingen en wordt er een shortlist van initiatieven samengesteld (3-5 initiatieven). De leden gaan op bezoek bij alle initiatieven op de shortlist, waarna een winnaar wordt gekozen. De reflectie op deze selectieprocedure wordt opgetekend door een externe auteur en verwerkt in een essay dat online wordt gepubliceerd op deze en de Van der Leeuwkring website.

Uitschrijver
Stichting AIR Rotterdam is initiatiefnemer van deze Open Oproep, namens de Van der Leeuwkring. Stichting AIR Rotterdam en de Van der Leeuwkring zijn gezamenlijk de uitschrijver.

INDIENEN

Tijdlijn

  • 12-09-2024 – Lancering Open Oproep en startdatum inzenden
  • 03-10-2024 – Einddatum inzenden
  • 31-10-2024 – Bekendmaking genomineerden op de shortlist
  • 15-11-2024 – Bekendmaking winnaar tijdens het Stadmakerscongres 2024

Uiterlijk 31 oktober 2024 worden de geselecteerde initiatieven bekend gemaakt op deze website. De deelnemers krijgen tevens persoonlijk bericht.

INDIENEN

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over deze Open Oproep? Stuur dan e-mail naar j.hornis@airrotterdam.eu.