Het blokkenschema en het programma vind je ook in de app!
In dit atelier kijken we naar de stad door de ogen van verschillende gebruikers en leren we van deze verschillende perspectieven op de stad. Hoe bouwen we samen aan de rechtvaardige stad voor de toekomst?
In een diverse en dynamische stad als Rotterdam vind je vele soorten inwoners en gebruikers. Nu de stad steeds verder aan het verdichten is en (betaalbare woon)ruimte onder druk komt te staan, wordt het steeds belangrijker om expliciet te blijven kijken naar de mensen voor wie we die stad maken. Architectuur en de gebouwde omgeving staan niet los van de mensen die er wonen en andersom. Daarbij zie je dat de brug tussen het sociale en ruimtelijke domein steeds belangrijker wordt.
ATELIERMEESTER
David ter Avest is stadsgeograaf en actief in zowel het ruimtelijk als het sociaal domein. Naast zijn onderzoeksactiviteiten is hij docent Ruimtelijke ontwikkeling aan de Hogeschool Rotterdam en verbindt hij als proeftuincoördinator onderwijs, onderzoek en de praktijk in het M4H-gebied.
TAFELS
Schuif aan bij een van de werktafels, geleid door verschillende initiatieven en partijen.
1. Van wie is de stad?
Tafelvoorzitter: Floor van Dijk & Ilke Klasen (De Zwarte Hond)
Jongeren worden nog steeds te weinig betrokken in participatieprocessen rondom stadsontwikkeling; maar waarom eigenlijk? Aan deze werktafel gaan we aan de hand van het manifest ‘Stadmakers van morgen’ met elkaar in gesprek over het recht van jongeren om hun stem te laten horen in de stad. We onderzoeken waarom dit nog niet voldoende gebeurt en wat nodig is om hen in de toekomst meer en beter te betrekken bij stedelijke ontwikkeling.
2. Urbanism without Ego
Tafelvoorzitter: Simone Tax (gemeente Rotterdam)
In Medellín, Colombia, gaat stedelijke ontwikkeling vanzelfsprekend hand in hand met het sociale domein. Zo zitten er naast stedenbouwkundigen ook antropologen, buurtbewoners of zelfs lokale rappers aan tafel. In Medellín resulteert dit in een openbare stad waar mensen eigenaarschap en gemeenschap voelen. Met deze verschillende contexten in ons achterhoofd gaan we aan tafel dieper in op deze inspirerende methode van stadsontwikkeling. Wat zijn de lessen die wij ervan kunnen leren? En welke stemmen ontbreken er in Rotterdam aan tafel?
3. Bouwen aan Sociaal gemeente Utrecht
Tafelvoorzitter: Margot Hols (gemeente Utrecht)
Binnen de gemeente Utrecht loopt een nieuw team rond: Bouwen aan Sociaal. Dit team bouwt bruggen tussen de afdelingen sociaal en ruimte, onderzoekt de relatie tussen sociale thema’s en de fysieke ruimte en kijkt per wijk hoe gebiedsontwikkelingen een positieve bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van sociale problematiek. Aan de hand van een voorbeeld, het project Alexandertuin, nemen we jullie mee in de vraagstukken die daarbij naar boven komen en gaan we met elkaar in gesprek. Want wie financiert wat en hoe werk je samen?
4. The Space in Between
Tafelvoorzitter: Dirk Osinga (STUDIOSINGA) en Siobhan Burger (Dura Vermeer)
De nadruk op snelheid en betaalbaarheid in de woningmarkt verdringt stedenbouwkundige kwaliteit en sociale duurzaamheid, waardoor sociale kwaliteit oneerlijk wordt verdeeld en slechts voor wie kan betalen beschikbaar is. The Space in Between onderzoekt hoe ruimtes die sociale interactie bevorderen kunnen worden ontworpen, met als doel om sociale kwaliteit weer een expliciet onderdeel te maken van het stedelijke ontwerpdiscours.
5. M4H in de Maak
Tafelvoorzitter: Monica Adams (StudioADAMS)
In deze sessie spreken we met actieve ondernemers en bewoners uit M4H en omringende wijken hoe we samen aan een sociale en duurzame stad kunnen werken. Hoe kunnen we fysiek én inhoudelijk verbindingen vormen van M4H – een mixed use havengebied dat de komende jaren gaat veranderen in een bruisende woon-werkwijk- naar de omliggende wijken Spangen, Mathenesse, Schiemond en Bospolder-Tussendijken? Hoe werken we samen aan een inclusieve en diverse stad, voor mens en dier?
6. Rotterdams Tij voor Rotterdammers op Zuid
Tafelvoorzitter: Maaike Schravesande (Heijmans Vastgoed)
In deze sessie staat de ontwikkeling van de nieuwe wijk Rotterdams Tij centraal. Een gebied bij het Getijdenpark aan de Maas en naast de buurten Feijenoord, Afrikaanderwijk en Hillesluis. Een wijk die ruimte kan bieden voor wonen, werken en recreatie. Het belangrijkste doel is een positieve impact op Rotterdam Zuid en haar huidige bewoners.
Wat betekent dit voor het programma en de aanpak, zeker in de eerste fase? Welke voorzieningen, bedrijvigheid en woongebouwen zijn van betekenis voor het doel en de doelgroep? Niet top-down, maar vanuit de kwaliteiten en kansen op Zuid bedacht. Hoe biedt Rotterdams Tij straks iets voor de Rotterdammers van Zuid?
7: Hoe kunnen we samen een toegankelijkere stad maken?
Tafelvoorzitter: Faye Ellen & Amber Leijen (ARTTENDERS)
Tijdens deze tafelsessie delen we inzichten uit ‘De onbeperkte stad’; een onderzoek naar de toegankelijkheid van de openbare buitenruimte voor mensen met een visuele of mobiliteitsbeperking. Daarna gaan we in gesprek over bewustwording en de gedeelde verantwoordelijkheid om een stad te creëren die toegankelijk is.
8. Ruimte voor Meiden
Tafelvoorzitter: Krista Schram
Hoe kunnen publieke ruimtes zo ontworpen worden dat jonge vrouwen zich veiliger en welkom voelen? En waarbij niet de meiden, maar de inrichting van de ruimte verandert? Tijdens deze sessie delen we de zeven ontwerp- en participatieprincipes uit het onderzoek ‘Ruimte voor Meiden op Zuid’ en bespreken we hoe deze principes ingezet kunnen worden om openbare ruimtes veiliger en inclusiever te maken vanuit het perspectief van jonge vrouwen.
9. Rechtvaardigheid als fundament
Tafelvoorzitter: Rosemarie van Ham en Michelle ter Haar (gemeente Rotterdam)
In deze werksessie bespreken we klimaatrechtvaardigheid als een benadering die verder gaat dan alleen milieubeheer en gericht is op eerlijke oplossingen voor iedereen, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen die zwaarder door klimaatverandering worden getroffen. We onderzoeken hoe beleid sociale ongelijkheden kan verkleinen door de rechten en betrokkenheid van deze groepen te versterken en gerichte ondersteuning te bieden, met als doel duurzame, rechtvaardige en inclusieve klimaatoplossingen.
PRAKTISCHE INFO
- Download de SMC app en blijf op de hoogte van de laatste updates