Terugblik: Makathon Leren in de Metropo(o)lder

Zo’n 120 studenten gingen vanuit de disciplines spatial design, planologie en leisure & events management tijdens de Makathon aan de slag met een ruimtelijke opgave in Rotterdam-Zuid: het transformeren van de Tarwewijk tot een regeneratieve stadswijk: een wijk die meer geeft dan neemt van haar omgeving. Onder begeleiding van Studio Inscape en moderator Lily Higgins resulteerde dit in hele korte tijd tot interessante en verschillende toekomstvisies.

De regeneratieve stadswijk

Hoe ziet een stadswijk eruit die is getransformeerd volgens ecologische en sociale principes? Met die vraag gingen de twaalf tafels aan de slag. De tafels werden opgedeeld in zes deelthema’s: de natte stad, de biodiverse stad, de biobased stad, de circulaire stad, de coöperatieve stad, en de rechtvaardige stad. De thema’s werden kort toegelicht door Eileen Stornebrink van Studio Inscape. Daarna gingen de studenten zelf aan de slag. Voor veel studenten was het een eerste kennismaking met deze thema’s en hun ruimtelijke uitwerking. Het definiëren van deze termen en het onderzoeken van de betekenis voor een stadswijk als Tarwewijk vormde de start van de tafelgesprekken.

In een sneltreinvaart namen de tafelvoorzitters de studenten mee van analyse naar concept. Tijd om de wijk in te gaan was er niet, maar enkele experts uit Tarwewijk waren aanwezig om de studenten van informatie te voorzien. Zo deelde Wenda Doff dat een groot deel van de bewoners binnen twee jaar weer doorverhuist. En gaf ze inzicht in bestaande coöperatieve initiatieven in de wijk, waaronder een speeltuin. Ook liepen Andrés López van El Kantoor en Angela van der Heijden van Tarwekracht langs de tafels om te helpen. In duo’s werkten de jongeren aan concrete wijkverbeteringen. Uiteindelijk werden alle ‘programma’s van wensen’ samengevoegd tot één overkoepelende visie per thema.

Foto: Aad Hoogendoorn
Foto: Aad Hoogendoorn
Resultaten met behulp van AI

Met hun visie voor de Tarwewijk konden de studenten een aantal vragen beantwoorden. Deze antwoorden werden samen met een foto van de wijk door Marta Nosowicz met behulp van AI omgezet in een vluchtige schets van een toekomstig Tarwewijk  en laat een sociale en ecologische wijk zien. De AI schets doet denken aan Tarwewijk, maar verkent tegelijkertijd een andere toekomst.

De 120 eerstejaars waren aangenaam verrast hoe snel ze van een analyse naar een concreet concept konden komen in slechts anderhalf uur. De hoeveelheid creatieve ideeën was inspirerend. We zijn benieuwd hoe ze deze vaardigheid zullen inzetten als toekomstige stadmakers.

Voorbeelden toekomstvisies Tarwewijk

 

De Circulaire Stadswijk

Op de hoek van een woonblok komt een circulair compost café en collectieve tuin, gebouwd met materialen uit de wijk. In ruil voor compost krijgen bewoners korting op een kopje koffie.

 

De Coöperatieve Stadswijk 

Bewoners komen samen voor DIY evenement gericht op het verbeteren van je woning. In kleine groepen leren bewoners onderhoudstechnieken, bestaande uit hout- en pleisterwerk.

De Natte Stadswijk

De lokale speeltuin is getransformeerd tot een groen plein met water elementen. De vegetatie is gevarieerd en bevorderd de biodiversiteit. En er zijn wadi’s ingericht voor wateropvang waar de buurkinderen graag in spelen.