De volgende drie initiatieven zijn genomineerd voor de Van der Leeuwprijs 2024: BuurtBuik, Carnisse & Buurtklimaatje en Stadsgrond. Welk initiatief mag op het Stadmakerscongres de prijs in ontvangst nemen? Lees verder om deze initiatieven beter te leren kennen.
1: BuurtBuik Rotterdam
BuurtBuik is geïnspireerd op een Portugees project genaamd Refood. Roel Raterink, de oprichter van BuurtBuik, was gelijk enthousiast toen hij het simpele maar effectieve idee tijdens een bezoek aan Lissabon zag. BuurtBuik is een vrijwilligersorganisatie die iedere week met gered voedsel een gratis driegangendiner kookt met de buurt. De maaltijden worden bereid met de gasten en vrijwilligers. Dit speelt sterk in op de verbinding in de wijk en de uitdaging rondom voedselverspilling. Samen met alle vrijwilligers en gasten willen ze de komende jaren groeien van één naar vier locaties.
Bij ’t Gemaal op Zuid – de locatie van BuurtBuik in Rotterdam-Zuid – kun je wekelijks terecht voor een gratis en gezonde maaltijd van gered voedsel. Het eten haalt BuurtBuik op bij de markt op het Afrikaanderplein en bij lokale supermarkten. Vervolgens kookt een enthousiast team van vrijwilligers daar een heerlijke maaltijd van. Je bent welkom om op woensdag tussen 18:00 en 19:30 uur te genieten van een driegangenmaaltijd – reserveren is niet nodig!
2: Groene Buurt-makers Carnisse en Buurtklimaatje
Groene buurten maken de stad! De Groene Buurtmakers Carnisse en Buurtklimaatje werken al vier jaar aan een groener, klimaatbestendiger en socialer Carnisse. Dat begint juist vaak klein met een geveltuin of een boomtuin. Daaruit ontstaat verbinding, nieuwe groene ideeën én grote impact. Straten worden groener (al 2,5 kilometer in Carnisse en ruim 1.000 m2 groen) en mensen voelen zich thuis, veilig en verbonden. Samen buurtmaken gaat daarmee net zo goed over wijkontwikkeling als de grote, fysieke projecten. In Carnisse zijn ze nog lang niet klaar!
De aanpak van De Groene Buurtmakers Carnisse en Buurtklimaatje gaat over samen doen. Samen met bewoners, bewonersinitiatieven, professionals van de gemeente (onder andere Stadsbeheer, Stadsontwikkeling, Maatschappelijke Ontwikkeling), woningcorporaties, scholen, zorg- en welzijnsorganisaties, de speeltuinverenigingen en ondernemers in de buurt. Ook de kinderen in de wijk helpen mee. Op het Amelandseplein vindt iedere week een klimaatatelier plaats waarin kinderen (en ouders natuurlijk) zelf oplossingen bedenken en uitvoeren voor het klimaat in Carnisse.
Van het poten van 120.000 bloembollen tot een prachtig opgeknapt Robbenoordplein, dit is wat we samen kunnen bereiken!
3: Stadsgrond
“Aarde als Binder” brengt twee ogenschijnlijk losstaande werelden samen: de duurzame bouwsector en de integratie van vluchtelingen in Nederland. Het project heeft als doel een groep nieuwkomers op te leiden in het werken met ruwe aarde als bouwmateriaal. Deze aanpak adresseert niet alleen de dringende behoefte aan duurzame bouwpraktijken, maar creëert ook waardevolle kansen voor nieuwkomers op de Nederlandse arbeidsmarkt. Door deze unieke combinatie van sociaal-maatschappelijke en ecologische doelstellingen, streeft het project ernaar een blijvende positieve impact te hebben op zowel individueel als maatschappelijk niveau.
De techniek van bouwen met ruwe aarde is een eeuwenoude methode die wereldwijd wordt toegepast en nu hernieuwde aandacht krijgt vanwege haar duurzame karakter. Het materiaal biedt talrijke voordelen: het is lokaal te winnen, heeft een zeer lage CO2-uitstoot (95% minder dan traditionele bakstenen), en draagt bij aan een gezond binnenklimaat door zijn natuurlijke vocht- en warmteregulerende eigenschappen. Bovendien is het materiaal 100% recyclebaar, wat het een uitstekende keuze maakt voor circulaire bouwprojecten.
In een tijd waarin de bouwsector zoekt naar innovatieve oplossingen om haar ecologische voetafdruk te verkleinen, biedt bouwen met aarde een kansrijk alternatief!
Over de Van der Leeuwprijs
De Van der Leeuwprijs wordt sinds 2009 jaarlijks uitgereikt door de Van der Leeuwkring, een betrokken groep Rotterdamse opdrachtgevers die vanaf de oprichting in 2005 werkt aan de verbetering van de stad Rotterdam. Met de Van der Leeuwprijs wil de kring Rotterdamse initiatieven ondersteunen en inbedden in het bredere debat over de ruimtelijke kwaliteit van de stad.
Meedoen aan de Van der Leeuwprijs 2024 kon via een Open Oproep. Dit jaar ontvingen we ruim 22 inzendingen. Bekijk ze hier.
Tijdens de opening van het Stadmakerscongres op vrijdag 15 november a.s. maken we de winnaar van de Van der Leeuwprijs 2024 bekend. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 5000 euro om het initiatief verder door te ontwikkelen en zo hun toegevoegde waarde voor de stad te verstevigen.