Terugluisteren: Panelgesprekken Erkerfoyer

Hoe moeten we anders nadenken over de wooncrisis om een stap verder te komen? Welke rol spelen burgers en burginitiatieven in de grote opgaven van de stad? En wat als je de stad als 1 groot natuurgebied zou beschouwen? Luister drie panelgesprekken terug die plaatsvonden in de Erkerfoyer tijdens het Stadmakerscongres 2023.

Jaarlijkse organiseert AIR de Rotterdamse werkplaats van de stad: het Stadmakerscongres. Iedereen die zich stadmaker voelt kan meedenken over de ontwikkeling van de stad. De panelgesprekken in de Erkerfoyer bieden verdieping op de grote thema’s van SMC23. De gesprekken zijn opgenomen als podcast en vanaf nu terug te beluisteren via Spotify.

 

#1 Bouwopgave of Woonopgave?

Een toekomst met betaalbare en kwalitatief goede woningen lijkt nog steeds ver weg, ondanks inspanningen en ontwikkelingen vanuit landelijke en lokale politiek. In twee gesprekken tijdens het Stadmakerscongres gaan we met stadmakers, ontwerpers, gemeente en marktpartijen op zoek naar nieuwe perspectieven.

Je gaat onder andere luisteren naar Maarten Janssen (directeur projecten Amvest Development), Sandra Sijbers (strateeg Wonen, Woonvisie), Sanne van Manen (architect en initiatiefnemer Platform Woonopgave) en Jenny Vermeeren (directeur klant & strategie Woonstad), Arie Lengkeek (Recht op de Stad & concept ontwikkelaar bij Era Contour), Marcella Wong (impactontwikkelaar C’MON, Wouter Spijkerman (kwartiermaker nieuwe woonconcepten gemeente Utrecht) en Leonie Andriesse (programmamanager pijler wonen bij NPRZ).

Moderator: Dore van Duivenbode

#2 Infrastructuur van Samenwerken

Wat is er voor nodig om de kennis en waarde van lokale initiatieven en stemmen te gebruiken bij belangrijke veranderingen? Onderzoeker Nanke Verloo (UvA) geeft een inleiding over kritieke momenten in participatieprocessen op basis van jarenlang etnografisch onderzoek. Daarna gaat ze in gesprek met gedeaputeerde Zuid-Holland Anne Koning (PvdA) over democratische structuur en de verhouding tussen burgers, professionals en bestuurders.

In het tweede gesprek wordt de publicatie “Maatschappelijk Vastgoed en Publieke Waarde” van de Veldacademie als leidraad genomen en besproken hoe maatschappelijke waarden verankerd kunnen worden in gebieds- en vastgoedontwikkeling. Met Francesco Veenstra (Rijksbouwmeester), Marieke Klösters (gemeente Rotterdam), Maarten Janssen (directeur projecten Amvest) en Carine van der Beek (Veldacademie).

Moderator: Geert Maarse

#3 Van blauwdruk naar een groene toekomst

Wat als je de stad als natuurgebied zou beschouwen? Hoe kijken we dan naar wat er al is en gaan we om met toekomstige ontwikkelingen? En als we nadenken over de stad in het jaar 2125, welke weg moeten we dan nú inslaan? In twee panelgesprekken op het Stadmakerscongres 2023 verkennen we deze toekomstbeelden na een inleiding van Marian Stuiver (WUR), programmaleider Groene Steden bij Wageningen University & Research.

Met Vera Konings (adviseur Waterveiligheid gemeente Rotterdam), Jasper Hugtenburg (landschapsontwerper, Toolbox Biodiversiteit), Eileen Stornebrink (ontwerper Studio Inscape), Lonneke Zuijdwijk (ontwikkelaar Heijmans Vastgoed), Johan Verlinde (gemeente Rotterdam, Rotterdams Weerwoord), Anne Karin ten Bosch (Stadspark West en Voorzitter Volkstuinvereniging Blijdorp), Niels de Zwarte (bureau Stadsnatuur, Natuurhistorisch Museum) en Catherine Visser (DAF Architecten en Essenburgpark). 

Moderator: Geert Maarse