Terugkijken: Talkshows Studio Stadmaken

Studio Stadmaken #01 Woonbeleid, Foto: Aad Hoogendoorn

Vers Beton en OPEN Rotterdam bundelden in Studio Stadmaken opnieuw de krachten om tijdens het Stadmakerscongres samen programma te maken. Journalist Sanne Poot en tafelheer Zico Lopes gaan in twee talkshows met gasten aan tafel om de actuele stand van zaken van de Rotterdamse energiecrisis en woonbeleid te peilen.

Studio Stadmaken #1: Woonbeleid

Het is inmiddels een jaar geleden dat de Woonopstand duizenden mensen op de been bracht om te protesteren tegen het woonbeleid in Rotterdam. Deze zomer publiceerde de Rotterdamse Rekenkamer een kritisch rapport over de Rotterdamse Woonvisie.

Tegenwoordig wil de gemeente bewoners beter betrekken bij stadsontwikkeling in ‘stadsvernieuwing 2.0’. Het in 2010 afgeschafte ministerie van Volkshuisvesting is met het nieuwe kabinet weer teruggekomen. Minister Hugo de Jonge komt met nieuwe maatregelen die ingrijpen in de markt. Waar staan we nu als het gaat om het woonbeleid?

Presentator Sanne Poot en tafelheer Zico Lopez spraken op het Stadmakerscongres met journalisten Marianne Klerk en Inge Janse, architect Endry van Velzen en woonactivist Mustapha Eaisaouiyen over het Rotterdams woonbeleid. Als het aan Marianne Klerk ligt is er nog veel ruimte voor verbetering:

“Het is alleen maar gebakkelei over cijfers, en uiteindelijk daarmee wegkomen.”

Kijk hier Studio Stadmaken #1: Woonbeleid terug:

Studio Stadmaken #2: Energiearmoede

Door de stijgende gas- en energieprijzen neemt de energiearmoede in de stad toe. Kwetsbare groepen voelen de crisis het eerst. Tegelijkertijd is het klimaatprobleem er niet minder op geworden. Kunnen we deze energiecrisis gebruiken om zowel op sociaal als duurzaam vlak stappen te maken?

In deze tweede talkshow gaan journalist Sanne Poot en tafelheer Zico Lopes in gesprek met  Houria Tourich, taal- en milieucoach bij Stichting Pauw, Jelte Boeijenga, directeur van Energie van Rotterdam, een verzameling van energiecoöperaties in de stad en en activist en wijkraadslid Renske Wienen:

“Wij staan als activist, milieucoach of directeur van een energiecoöperatie allemaal met een emmertje water over een vuur te gooien wat ondertussen in Den Haag de hele tijd weer aangestoken wordt.”

Kijk hier Studio Stadmaken #2: Energiearmoede terug: