Terugkijken: SMC20 stadmakers

Beeld: Theater Zuidplein, video still, 3mp

Bekijk korte video’s die een beeld schetsen van een open stad in een uitzonderlijk jaar. SMC20 verkent het actuele perspectief op het Rotterdamse stadmaken en gaat in gesprek met lokale initiatiefnemers. Welke kansen en ambities zien we voor een compacte stad en waar vinden we ruimte voor beweging, ontmoeting en voor initiatief?

In het kader van het Stadmakerscongres 2020 haalt AIR verschillende opgaven op die anno 2020 spelen in de stad. Bekijk hieronder de video’s die we maakten voor het openingsprogramma met Rotterdamse stadmakers.

KATENDRECHT
We ontmoeten Lorenzo Elstak (Platform Katendrecht) en Paul Becht (BPD Ontwikkeling & Van der Leeuwkring) over de opgave en toekomst van Katendrecht.

 

DE KROON
In de Kroon ontmoeten we Bas van den Berg (De Kroon) die vertelt over hoe de Kroon stad maakt in Schiemond. Daarnaast presenteert Cor Geluk ons vanuit de Kroon zijn visie over Kralingen Oost.

 

ZUIDPLEIN
Vanuit Zuidplein neemt Vincent van der Meulen (Kraaijvanger Architects) ons mee in de open hart operatie welke de transformatie van het Zuidplein is. Emmelien Matthijsse (Theater Zuidplein) vertelt ons over de rol als culturele instelling binnen Zuidplein en de gebiedsontwikkeling.

 

VISSERIJPLEIN
Op en om het Visserijplein neemt Robbert de Vrieze (Delfshaven Energie Coorperatie) ons mee omtrent de sociaal maatschappelijke opgave als ook de energietransitie en de fysieke opgave waar het Visserijplein voor staat. Guillem Colomer (Europan 15 & COFO Architects) vertelt ons over zijn ontwerp en visie voor het Visserijplein.

 

HOFPLEIN
Annemieke Fontein (Gemeente Rotterdam) neemt ons vanaf Hofplein mee in de 7 stadsprojecten van Rotterdam die voor een vergroeningsslag in de stad zullen zorgen en ook een nieuwe ambitie voor de stad Rotterdam uitspreken.

Wij spraken met Annemieke Fontein, over de zeven stadsprojecten en hoe deze Rotterdam veranderen. Lees het interview hier.

 

IJSSELMONDE
In IJsselmonde spreken we met Joris Vermeiren (Gemeente Rotterdam) over de wijk en zijn mogelijkheden. Irma van Lierop (Islemunda) laat de maatschappelijke en culturele opgave van Islemunda voor IJsselmonde zien en Zuzana Jančovičová (Europan 15 en DSLA) deelt haar ontwerp en droom voor IJsselmonde als groene wijk.

 

CREDITS
Programma: AIR, Architectuur Instituut Rotterdam
Productie: Eva van Breugel in opdracht voor AIR
Video: 3mp | Grafisch ontwerp: Studio De Ronners