Open Oproep

Met deze Open Oproep daagt AIR (Architectuur Instituut Rotterdam) ontwerptalent uit om een nieuw licht te werpen op eenzaamheid in Groot IJsselmonde. Drie ontwerptalenten krijgen ieder de kans om te starten met een eigen ontwerpend onderzoek. De inzendtermijn voor deze Open Oproep is inmiddels gesloten.

Over de oproep

Groot IJsselmonde is een of wellicht wel hét voorbeeld van de naoorlogse tuinstad. Met het opgroeiende kind als uitgangspunt is hier een leefomgeving gecreëerd met veel ‘licht, lucht en ruimte’ en diverse ‘tussenruimtes’ als schakel tussen het openbare leven en het gezinsleven. Vandaag de dag huisvest Groot IJsselmonde een rijke mix van mensen; van bewoners van het eerste uur tot nieuwkomers. In het licht van de zoektocht naar ‘goede groei’ van Rotterdam, werpt dit de vraag op: hoe kan de openbare ruimte anno nu de levensloop van alle inwoners – ongeacht leeftijd, achtergrond of talent – stimuleren?

Welke mensen of groepen vallen nu tussen de wal en het schip? Wie missen hier – om welke reden dan ook – de aansluiting met het openbare leven? En welke interventies zouden deze ‘missing links’ in hun leefomgeving kunnen verhelpen? Deze vragen vormen dit najaar het vertrekpunt van het ontwerpatelier “Onverwachte ontmoetingen in de Tuinstad van de 21ste eeuw”, waarin drie ontwerptalenten ieder de kans krijgen om te starten met een eigen ontwerpend onderzoek. Voor iedere geselecteerde ontwerper is een budget van €4.000 excl. btw beschikbaar.


Beeld: Frank Hanswijk

Voorwaarden

We zijn op zoek naar (jonge) ontwerpers:

  • met interesse in de oorspronkelijke principes van de naoorlogse tuinstad en
  • uitgesproken ideeën over thema’s als inclusiviteit, toegankelijkheid en eenzaamheid in relatie tot stadsontwikkeling.

Herken jij je in dit profiel? Maak je interesse om deel te nemen aan het ontwerpatelier “Onverwachte ontmoetingen in de Tuinstad van de 21ste eeuw” dan kenbaar middels:

  • Een motivatie (max. 1 A4) waarin je toelicht waarom je met deze thematiek in Groot IJsselmonde aan de slag wilt gaan;
  • Een portfolio met een of meerdere referenties naar eerder werk (max. 5 A4).

Nb. Een projectvoorstel is in deze fase niet nodig.

Vóórdat je deelneemt aan deze open oproep, raden we je aan de achtergrondinformatie, richtlijnen en verzendinstructies door te lezen, zie:

Download PDF

Lees hier de binnengekomen vragen.

Tijdlijn

17-09-2021 – Startdatum inzenden
08-10-2021 – Einddatum inzenden
29-10-2021 – Bekendmaking selectie
week 44/45 – Kick off bijeenkomst in Groot IJsselmonde
Begin 2022 – Presentatie resultaten

Achtergrond

Dit ontwerpatelier is onderdeel van een meerjarig programma van AIR in Groot IJsselmonde. AIR bouwt zo voort op de ontwerpwedstrijd Europan 15 (www.e15rotterdam.nl), waarin Groot IJsselmonde een van de prijsvraaglocaties was. Hier stond de vraag centraal hoe het naoorlogse IJsselmonde model kan staan voor de tuinstad van de 21ste eeuw. Samen met de winnende ontwerpteams, private partners, corporaties, bewonersorganisaties en de gemeente Rotterdam zetten we deze verkenning de komende jaren voort.

Doe mee

Aanmelden voor deze open oproep kan niet meer.