Water is Ruimte, Water leeft!

Beeld: Archief, De Wereldhavendagen, 2015

De Nieuwe Maas – van aanlegsteiger tot zwem locatie – de Wateratlas laat het zien! Hoe wordt de binnenstedelijke Maas op dit moment gebruikt en wat zijn (on)mogelijkheden voor toekomstig gebruik? Ontdek het in deze online kennissessie georganiseerd door de gemeente Rotterdam, de Watermakers en Studio Marco Vermeulen.

Rotterdam is een waterstad, 1/3 van het oppervlak van de stad bestaat uit water! De haven, de Maas: ze zitten in het DNA van de stad en de stadmakers. Rotterdam transformeert van een havenstad met de rug naar het water, tot een stad die de vele kwaliteiten van water wil benutten, voor ontwikkelen, ondernemen, verkoelen, verblijven en watersporten.

Wat vorig jaar door de Rotterdamse Watermakers al op de kaart is gezet met het programma Stadmaken op het Water tijdens SMC19, en de aanbieding van het Watermanifest juli 2020– brengen diezelfde Watermakers en de gemeente Rotterdam in deze editie van SMC een belangrijke stap verder met een aantal inspirerende kennissessies.

9 december 2020: Kennissessie 1: De Nieuwe Maas – van aanlegsteiger tot zwemlocatie – de Wateratlas laat het zien!
Om het water goed te benutten, moeten we eerst weten hoe het water wordt gebruikt. En wat er op dit moment allemaal mag en kan op en aan het water. Al deze informatie is door Studio Marco Vermeulen in opdracht van de gemeente Rotterdam en in samenwerking met een heleboel watermakers in de stad te zien in de ‘Wateratlas gebruik binnenstedelijke nieuwe Maas’.

Tijdens deze sessie wordt het eerste deel van de Wateratlas gepresenteerd. Duik met architect en stedenbouwkundige Marco Vermeulen en Pieter de Greef, planoloog bij de gemeente Rotterdam, dieper in alle data van de Wateratlas en leer veel over het huidige gebruik van de rivier. Daarna kun je met een expertpanel van watermakers in gesprek over wat dit betekent voor het toekomstig gebruik van het water.

Aankondiging Kennissessie 2: Wat kunnen we leren van Hamburg?
Op 20 januari 2021 staat de volgende online sessie in de planning. Wat kan Rotterdam leren van Hamburg? Zo wordt er nog een inspiratiesessie georganiseerd met Kopenhagen die ook internationaal op de kaart staat vanwege haar succesvolle gebruik van het water. Houd de website en nieuwsbrief van SMC in de gaten voor de data!