#SMC20 is vanaf nu grotendeels online te volgen. Bekijk het programma hier en registreer je direct.

TOUR: Panorama Beverwaard

Beeld: UrbanGuides, Beverwaard

UrbanGuides neemt je mee op verkenning door Beverwaard.

Met de groei van de stad en de verdichting van de binnenstad verandert ook het perspectief op de stadsranden. Naoorlogse wijken als Pendrecht, IJsselmonde, Reyeroord, Zevenkamp en Prinsenland kampen met specifieke opgaven voor de naoorlogse tuinwijken, zoals klimaatverandering, vergrijzing, verduurzaming van de woningvoorraad en mobiliteitsopgaven. Hoe maak je deze wijken klaar voor een nieuwe generatie?

Beverwaard
Met de opbrengsten van Panorama Lokaal in Beverwaard, ingebracht door de gemeente Rotterdam en met de inzet van Post 65 Rotterdam verbinden we de architectuurhistorische waarde die zit in de landschappelijke, stedenbouwkundige en architectonische opzet van wijken zoals Beverwaard met de opgave voor energietransitie (o.a. aardgasvrije wijken) en klimaatadaptatie.

Bloemkoolwijk
In het zuidoosten van Rotterdam ligt de bloemkoolwijk Beverwaard, ingeklemd tussen een geluidswal langs de A16, een rivierdijk langs de Maas in het noorden en het historische Dijkje in het oosten langs Ridderkerk. Tussen 1978 en 1988 is de wijk gebouwd door twee woningbouwverenigingen en de projectontwikkelaar Proper Stok. De architecten Jos Mol en Henk Reijenga hebben een zeer leefbare wijk gecreëerd, groen en kleinschalig. Verborgen aan de buitenrand van de stad.

Bewoners
De Beverwaard, met haar 12.000 inwoners, voorheen een polderlandschap met lange sloten, was oorspronkelijk bedoeld voor middenklasse gezinnen. Vanwege een economische recessie, na de tweede oliecrisis, is er bezuinigd op de bouw. In de goedkope woningen kwamen minder middenklasse gezinnen te wonen dan oorspronkelijk bedoeld.

Verkenning
UrbanGuides verzorgt een verkenning op de fiets door de Beverwaard: hoe zit de wijk in elkaar? (architect) hoe is de leefbaarheid? (bewoners) en hoe kan Beverwaard klaargemaakt worden voor de toekomst (inzender Panorama Lokaal/ gemeente).

Deelnemen
Zodra de omstandigheden het toelaten, worden de SMC tours ingepland. Houd de website en nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie.