#SMC20 is vanaf nu grotendeels online te volgen. Bekijk het programma hier en registreer je direct.

TOUR: Hand in hand in Hillesluis

Beeld: Alliantie, Hand in Hand, Beijerlandselaan

UrbanGuides neemt je mee op verkenning door Hillesluis.

Tussen de Afrikaanderwijk, Bloemhof en Vreewijk ligt Hillesluis, een van oudsher arbeidersbuurt, waar zo’n 12.000 mensen wonen. Kinderrijk en superdivers, maar ook een wijk waar het woonklimaat aantrekkelijker moet en de lokale economie versterkt kan worden. Betrokken organisaties, ondergebracht in de Alliantie Hand in Hand en met bewoners, studenten en ondernemers wordt er hard gewerkt aan een mooie toekomst voor Hillesluis.

Onderwijs
Midden in de wijk, aan de Hillevliet bevindt zich in de voormalige technische school het Huis van de Wijk. Hier huist EMI, Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie van Hogeschool Rotterdam waar studenten met bewoners werken aan een wijkgerichte aanpak van stedelijke vraagstukken in Rotterdam-Zuid. Ook Museum Boijmans heeft er een dependance geopend voor bewoners om erfgoed te combineren met de beroepspraktijk van jonge makers.

Winkelstraat
Dwars door de wijk loopt Boulevard Zuid; sinds de jaren ’60 een van de belangrijkste winkelstraten van Zuid. Het winkelaanbod op de Beijerlandselaan en Groene Hilledijk is echter toe aan kwaliteitsverbetering. Door het opknappen van winkelpanden, woningen en de buitenruimte, maar ook door het stimuleren van goed ondernemerschap en het experimenteren met maatschappelijk winkelbeheer.

Verkenning
UrbanGuides verzorgt een verkenning door Hillesluis: hoe worden bewoners betrokken bij de wijk? (Huis van de Wijk: EMI en Boijmans) en hoe maken bewoners, ondernemers en pandeigenaren Boulevard Zuid weer aantrekkelijk om te wonen, te werken en te winkelen? (Alliantie Hand in Hand).

Deelnemen
Zodra de omstandigheden het toelaten, worden de SMC tours ingepland. Houd de website en nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie.