Het Stadmakerscongres 2023 is voorbij. Graag tot 15 november 2024!

TOUR 14 – Samenbouw: De Rotterdamse Methode (VOL)

Foto: Bureau MASSA

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject. Bezoek samen met Bureau Massa, JagerJanssen en De Nijl Architecten het grootste CPO van Rotterdam op Overmaas.

De woningmarkt vraagt om een andere aanpak. Er is een substantieel tekort aan betaalbare woningen en in dat segment valt er nu niet veel te kiezen. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) biedt een alternatief: bouwen zonder ontwikkelaar en mét de toekomstige bewoners. Overmaas in Rotterdam is en wordt via CPO ontwikkeld en is het grootste CPO van de stad. Overhoeks is het vierde en laatste project van Overmaas en laat zien dat CPO ook ‘volwassen’ projecten mogelijk maakt met een ongekende variatie in plattegronden achter een stedelijk neutrale gevel. Overhoeks bestaat uit 47 appartementen en 8 gezinswoningen. In totaal zijn er op Overmaas zo’n 120 woningen in Samenbouw gerealiseerd in verschillende groepen. 

Unieke manier van stadmaken
Tijdens deze fietstour ga je op bezoek bij Overmaas en Overhoeks. Er zijn toekomstige bewoners aanwezig die hun eigen woningontwerp en ervaringen delen over het proces. Ook de CPO-initiatiefnemers en architecten laten graag zien hoe ze te werk zijn gegaan en welke kwaliteit dat oplevert. Een unieke kans om kennis te maken met een unieke manier van stadmaken. 

praktische info

Deze tour is inclusief een lunch to go. Voor aanvang van de tour kun je deze afhalen bij de bar van café Floor.

Deelnemen

Het verzamelpunt van deze tour is buiten op het Schouwburgplein voor Theater Rotterdam.

Deze tour is volgeboekt.