Het Stadmakerscongres 2023 is voorbij. Graag tot 15 november 2024!

TOUR 11 – Leren in Nieuw Crooswijk (VOL)

Gentrificatie. Er is volop kritiek op, maar ondertussen gaan alle (dure) nieuwbouwplannen in de oude stadswijken op hoog tempo door. Tijdens deze fietstour ga je op pad in oud én Nieuw Crooswijk. Wat kunnen we van deze verschillende wijken leren?

Twintig jaar geleden werd met veel bombarie een plan gepresenteerd voor de herstructurering van Crooswijk, een Rotterdamse volkswijk pur sang. Hier moesten in eerste instantie 2.100 woningen uit het goedkopere segment plaatsmaken voor een moderne en groene stadswijk – Nieuw Crooswijk – met veel koopwoningen in het (middel)dure segment aan de noordzijde van de stad. 

Op wijkverkenning
Tijdens deze fietstour, georganiseerd door Urban Guides, ga je op verkenning naar de randen tussen het oude Crooswijk en Nieuw Crooswijk. Klopt het dat dit twee afzonderlijke gebieden zijn geworden binnen één wijk en is dat erg? Is er misschien een nieuwe structuur ontstaan waarvan de hele wijk kan profiteren of moeten we constateren dat de kritiek op gentrificatie juist is? En hoe verliep het gesprek tussen bewoners en coöperaties, ontwikkelaars en de gemeente?

Door te luisteren naar verhalen, plekken te ervaren en te kijken naar de omgeving kun je lessen trekken uit Nieuw Crooswijk om eventuele hedendaagse en toekomstige ontwikkelingen bij te kunnen sturen. 

praktische info

Deze tour is inclusief een lunch to go. Voor aanvang van de tour kun je deze afhalen bij de bar van café Floor.

deelnemen

Het verzamelpunt van deze tour is buiten op het Schouwburgplein voor Theater Rotterdam.

Deze tour is volgeboekt.