Het Stadmakerscongres 2023 is voorbij. Graag tot 15 november 2024!

TOUR 10 – Rotterdam Ontrafelt…(VOL)

Hoe ziet het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam eruit? En wat is de betekenis daarvan in de hedendaagse stad? Doe mee aan deze stadswandeling van Urban Guides en krijg een actieve geschiedenisles over een van de meest belangrijke maatschappelijke thema’s van dit moment.

Met meer dan 180 nationaliteiten en een bevolking waarvan meer dan de helft een migratieachtergrond heeft, is Rotterdam een bruisende smeltkroes van culturen, tradities en talen. Maar deze diverse stad gaat ook gebukt onder de sporen van het koloniale verleden. Zo heeft 1 op de 8 Rotterdammers voorouders die ooit tot slaaf gemaakt zijn. Een geschiedenis die doorwerkt in de vorm van hedendaags racisme, discriminatie en uitsluiting.

Actieve geschiedenisles

Tegen het historische decor van het Haringvliet krijg je aan de hand van uitleg, anekdotes en tekeningen de structuren, achtergronden en referenties mee van meer dan 300 jaar kolonialisme. Deze actieve geschiedenisles wordt onderweg gecombineerd met stellingen en werkvormen om zo indrukken, vragen en meningen met elkaar te delen en gezamenlijk te filosoferen over een stad waarin iedereen zich thuis voelt.

Praktische Info

Deze tour is deels met de metro. Neem je (opgeladen) OV-chipkaart mee!

Deelnemen

Het verzamelpunt van deze tour is buiten op het Schouwburgplein voor Theater Rotterdam.

Deze tour is volgeboekt.