Het Stadmakerscongres 2023 is voorbij. Graag tot 15 november 2024!

TOUR 5 – De (on)gastvrije stad (VOL)

Rotterdam doet zich voor als een gastvrije en inclusieve stad. Waar iedereen zich welkom voelt, vrij en veilig kan verblijven en de kans krijgt om deel te nemen aan het publieke leven. Maar is dat wel zo? Ga mee op verkenning in het stationsgebied en ervaar het zelf.

Dat er nog wel wat schort aan de stedelijke gastvrijheid in Rotterdam blijkt wel uit de commotie die ontstond over het verwijderen van de zitbanken in de hal van het centraal station in verband met overlast van (vermeende) daklozen. ‘Bankjesgate’ leidde tot een publieke discussie over het beleid van de stad ten aanzien van daklozen. En daarmee samenhangend over vijandige architectuur: een verzamelnaam voor zichtbare én onzichtbare interventies in de openbare ruimte die erop zijn gericht ongewenst gedrag, en daarmee bepaalde groepen zoals daklozen en hangjongeren, te weren. 

Op pad met de Public Space Detective

Samen met architect/onderzoeker Floor van Ditzhuyzen – aka de Public Space Detective – ga je tijdens deze wandeltour op verkenning in en rond het centraal station. Hoe gastvrij en inclusief is de Rotterdamse openbare ruimte nu echt? Wie bepaalt welk gedrag gewenst is in de stad, en wat zijn daarvan de consequenties?

Deelnemen

Het verzamelpunt van deze tour is buiten op het Schouwburgplein voor Theater Rotterdam.

Deze tour is volgeboekt.