Het programma voor het Stadmakerscongres stel je zelf samen. Download de app en markeer je favorieten!

TOUR 2: Toekomst van een naoorlogse tuinstad (VOL)

Foto: UrbanGuides

De Rotterdamse tuinwijken, ruim en groen van opzet, zijn in de jaren vijftig en zestig uit de grond gestampt om de forse woningnood na de Tweede Wereldoorlog het hoofd te bieden. Groot-IJsselmonde is van alle tuinwijken de grootste. Hoe ligt deze wijk er nu bij, en wat kunnen we van deze plek leren?

Rotterdam en de naoorlogse tuinwijken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze domineren de noord-, oost- en met name de zuidrand van de stad. Decennialang waren deze wijken het toonbeeld van vooruitgang en optimisme, maar van dat imago is niet veel meer over. Eentonig, onaantrekkelijk en te ruim van opzet zijn voorbeelden van de hedendaagse observaties.

Leren van tuinwijk Groot-IJsselmonde
Dit geldt helaas ook voor Groot-IJsselmonde, de grootste tuinwijk van Rotterdam-Zuid, waar naast dit imagoprobleem ook sociale thema’s spelen zoals werkloosheid, eenzaamheid en frictie tussen de oude en nieuwe bewoners. Tijdens deze tour trek je met UrbanGuides op je fiets door Groot-IJsselmonde om te horen wat we ondertussen al kunnen leren over de toekomst van deze naoorlogse tuinstad.

Om het gesprek over wijken zoals Groot-IJsselmonde te openen heeft AIR het meerjarig programma Buitenstad IJsselmonde gelanceerd om met professionals, betrokkenen en bewoners kennis op te halen over de wijk door gesprek, onderzoek, experiment en programma.

Deelnemen

Het verzamelpunt van deze sessie is op het Annie M.G. Schmidtplein, voor Theater Zuidplein.

Tijdens deze tour is er ruimte is om de lunch te nuttigen, de lunchpakketjes kunnen vooraf opgehaald worden bij de startlocatie.

Belangrijk: Ga je mee met deze tour, gebruik dan je eigen fiets of reserveer een leenfiets.

Deze tour is volgeboekt