Rotterdams Weerwoord

Ontwerpend onderzoek naar een klimaat adaptief Rotterdam in 2060. In dit online programma presenteert het Rotterdams Weerwoord de 4 scenario’s die zijn voortgekomen uit ontwerpend onderzoek naar het Rotterdam van 2060.

 

Hoe kan een klimaatadaptief Rotterdam er in 2060 uit zien? Om tot een dialoog te komen is door vier ontwerpteams gewerkt aan dromen over Rotterdam in 2060 waarin het klimaat centraal staat als vertrekpunt. We weten ongeveer wat ons te wachten staat als het op klimaatverandering aankomt. De echte vragen en onzekerheden zitten vooral in andere thema’s. Is het een publiek probleem, of ook een privaat probleem? Doen we het met een groot gebaar, of wordt het acupunctuur in de stad? Gaan we zaken verplichten als stad, of stimuleren we juist maatregelen? De vier dromen bouwen voort op die onzekerheden. Iedere droom heeft een eigen plek set aan onzekerheden meegekregen Door deze, naast de klimaatuitgangspunten, als zekerheid mee te nemen in hun droom over Rotterdam ontstaat er vier keer een andere stad in 2060.

Na een korte inleiding op dit ontwerpend onderzoek door Emiel Arends en John Jacobs (Rotterdams Weerwoord, gemeente Rotterdam), pitchen 2 van de 4 betrokken bureaus Verveeld en Verward en Buro Bergh & Studio Marieke Vroman hun dromen voor Rotterdam.

Bekijk hieronder het programma terug: