Het blokkenschema en het programma vind je ook in de app!

Panelgesprek: Grond voor verandering

Afbeelding: De Urbanisten

Nadenken over een scenario voor de toekomst is één ding, maar hoe werken we vanuit de weerbarstige actualiteit daar naartoe? Welke stappen moeten we nú nemen om uiteindelijk de stad van 2125 te bereiken? Maar vooral hoe neem je die stappen samen met de mensen die er wonen? In deze panelgesprekken gaan we met experts dieper in op de noodzakelijke tussenstappen, gevoed door de energie van allerlei initiatiefnemers.

Eerste gesprek: Water en bodem sturend in de bestaande stad

Meebewegen met wat het water en de bodem nodig hebben, is een ingewikkelde opgave. Maar wat betekent dit voor de bestaande stad? Onze stad verandert nu al door klimaatverandering. Voor veel Rotterdammers is het niet altijd duidelijk waarom de acties van vandaag essentieel zijn voor een veilige toekomst. Hoe bereid je mensen voor op ingrijpende en noodzakelijke veranderingen in hun leefomgeving en hoe stuur je deze aan? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen onderdeel kan zijn van deze zoektocht? In dit eerste panelgesprek proberen we vat te krijgen op de complexiteit van klimaatveranderingen, zoals wateroverlast en bodemdaling, die nu al impact hebben op de leefomgeving van bewoners.

Met Anne Loes Nillesen (TU Delft, Defacto Urbanism), Johan Verlinde (Rotterdams WeerWoord), Mohamed el Achkar (Woonstad Rotterdam) en Hanke Haagsma (Gemeente Rotterdam).

Tweede gesprek: Van weerstand naar wederzijdse (groene) groei

Tijdens het Stadmakerscongres 2023 benadrukte Guest Urban Critic Mark Cridge dat aansprekende verhalen de sleutel zijn tot verandering. We willen dat Rotterdammers zich verbonden voelen met onze stad. Weerstand vanuit bewoners kan daarbij als kans worden gezien voor dialoog en samenwerking. Verhalen kunnen een brug slaan tussen beleid en praktijk, en zorgen voor een breed gedragen, groene strategie.

In het tweede panelgesprek proberen we houvast te vinden voor verandering bij verhalen die al gemaakt worden in Rotterdam en bewoners weten te betrekken bij abstracte thema’s op het gebied van groen, klimaat en gezondheid.

Met Wolbert van Dijk (Tuin de Bajonet, Oude Westen), Marianne van Wijngaarden (Stadsbeheer), Isabel Driessen (El Kantoor).

MODERATOR

Geert Maarse is presentator, interviewer, wetenschapsjournalist en programmamaker bij de Dépendence. Hij is gespecialiseerd in stedelijke ontwikkeling, wetenschap, economie en medische innovatie. 

PRAKTISCHE INFO

  • Download de SMC app en blijf op de hoogte van de laatste updates