Lees en bekijk het #SMC20 programma terug via 'Magazine' in het menu!

Opening SMC20

Het Stadmakerscongres start op vrijdag 6 november met een compacte online talkshow, live vanuit HAKA Rotterdam. Het programma is hier live te volgen. Registratie is niet nodig.

In gesprek met Rotterdamse initiatiefnemers, de Van der Leeuwkring, Stadsontwikkeling en de wethouder verkennen we het actuele perspectief op de stad en het Rotterdamse stadmaken. Welke kansen en ambities zien we voor een compacte stad en waar vinden we ruimte voor beweging, ontmoeting en voor initiatief? Ook blikken we vooruit op het programma voor de weken aansluitend op de opening en staan we stil bij de vele werk- en denksessies die zijn ingebracht door partners en Rotterdamse initiatiefnemers. Het programma wordt afgewisseld met korte video’s die een beeld schetsen van een open stad in een uitzonderlijk jaar.

Opening SMC20: Op zoek naar ruimte!
Welkom door Bas van der Pol (AIR), over de inhoudelijke focus en een blik op het alternatieve programma van deze optimistische editie in uitzonderlijke tijden. Daarna achtereenvolgens een gesprek met Kirsten van den Berg (De Eendracht), een lezing door hoofd stedenbouwkundige van de gemeente Rotterdam Mattijs van Ruijven over de staat van de stad. Tot slot een gesprek met wethouder Bas Kurvers (Bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving) over de manier waarop Rotterdam verder werkt aan goede en slimme groei.

Ruimte in de compacte stad
In gesprek met wethouder Bas Kurvers, Van der Leeuwkring lid Paul Becht (BPD), Sanne van Manen (Stadslab Hoogkwartier) en Cor Geluk (CULD). Rotterdam kiest voor goede en slimme groei en bouwt verder aan een compacte stad. De gevolgen van Covid-19 voor het gebruik van de buitenruimte en de woonomgeving zet de opgaven van de stad in verscherpt perspectief. Hoe houdt de stad koers en welke kwesties en ambities verdienen daarbij in het bijzonder de aandacht?

Ruimte voor initiatief
Hoe vergaat het initiatieven met een grote betekenis voor Rotterdam? In gesprek met Sabine Biesheuvel (BlueCity) over de vijfde verjaardag van deze plek, de energietransitie en de eindeloze consumptie van de stad. Voor een gesprek over ondernemerschap, het zoeken van verbindingen en de ambities voor een inclusief Rotterdam zijn Lorenzo Elstak (Platform Katendrecht) en Bas van den Berg (De Kroon) te gast. Met Hermineke van Bockxmeer (concerndirecteur Stadsontwikkeling) en Van der Leeuwkringleden Petra Rutten (Frame Vastgoed) en Bianca Seekles (ERA Contour) zoeken we naar de samenwerking tussen markt, overheid en initiatieven in het slaan van de brug tussen privaat initiatief en publieke waarde. Over samen stadmaken, helpen aanjagen, leren van elkaar: dat maakt Rotterdam!

Deelnemen
Het programma is hier live te volgen, via YouTube en Facebook. Registratie is niet nodig.