Schrijf je nu in voor de tours via je persoonlijke inloglink. Wacht niet te lang want het aantal plaatsen is beperkt.

Infrastructuur van impact

Het nachtleven borgen in het Rotterdam van morgen, Rotterdam Architectuur Maand '23. Aad Hoogendoorn.

Hoe kunnen hyperlokale initiatieven bijdragen aan grootschalige transities? Ga in deze ateliersessie op zoek naar de kracht van collectieven en coöperatieven en denk mee over hoe zij van elkaar kunnen leren en samen sterker kunnen staan.

Al jaren praten we over de grote veranderingen die ons te wachten staan op het gebied van de energietransitie, klimaatadaptatie en wonen. Want iedereen wil graag fijn wonen, een gezonde leefomgeving en schone lucht, maar in de manier waarop we onze maatschappij hebben ingericht staat niet het welzijn van gemeenschappen centraal, maar de welvaart van de ‘BV Nederland’.

Nieuwe vormen van samenleven

Inmiddels is de stad al vol in transitie, lokale initiatieven ontstaan om nieuwe vormen van samenleven te vinden. Coöperatieven vinden wederom plek in de stad op het gebied van welzijn, wonen en energie. Een transitie zorgt er echter ook voor dat de huidige systemen schuren en kraken, sterker nog, ze bevragen onze bestaande systemen. In dit atelier gaan we in navolging van het SMC23 atelier ‘Infrastructuur van Invloed‘ met verschillende collectieven en coöperatieven in gesprek over de vraag waar de impact zit van die invloed.

ATELIERMEESTERS

Robbert de Vrieze (coöperatie Delfshaven) is maatschappelijk ontwerper en architect. Hij werkt op het snijvlak van ontwerp, politiek en economie en heeft een fascinatie voor transformatie en zelforganisatie. Via verschillende organisaties en netwerken (Delfshaven Coöperatie, IABR, Commons Collectief, Veerkrachtig BOTU2028, Delfshaven Energie Cooperatie, Energie van Rotterdam) werkt hij aan thema’s als burgerkracht, gebiedsontwikkeling, energie, democratie en de gemeenschapseconomie. In 2018 won hij met Stadslab Luchtkwaliteit de Job Dura prijs en in dat zelfde jaar de Van der Leeuwprijs voor zijn 10-jarig oeuvre als stadmaker. 

Nazanin Hedayati is opgeleid als architect en beweegt zich op het snijvlak van ruimtelijk ontwerp en maatschappelijke vraagstukken. Bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie werkte ze voorheen aan de positionering van ontwerp binnen diverse maatschappelijke onderwerpen. Momenteel zet ze zich in voor verschillende Rotterdamse wijken. Ze is betrokken bij het Wijkonderzoekscollectief ‘Delfshaven zoekt het uit!’ en fungeert als aanjager en kwartiermaker voor het Marconi-dorpsplein in Mathenesse, waar ze zich inzet voor lokale initiatieven en gemeenschapsontwikkeling.

TAFELS

Schuif aan bij een van de werktafels, geleid door verschillende initiatieven en partijen.

1. Nieuwe vaardigheden voor (het ondersteunen van) hyperlokale initiatieven

Tafelvoorzitter: Gregory Dianzenza

Lokale overheden en stadmakers kunnen samen met bewoners grootschalige transities vormgeven via hyperlokale initiatieven, wat vraagt om nieuwe samenwerkings- en beleidsvaardigheden. Aan tafel delen DemSoc en TNO internationale voorbeelden en inzichten om daarna gezamenlijk een leerprogramma te ontwikkelen voor deze vaardigheden.

 

2. Thuismakers Collectief

Tafelvoorzitter: Sander van der Ham

Als bewoners zelf maatschappelijke vraagstukken definiëren, kan dit tot nieuwe oplossingen leiden die beter aansluiten bij hun behoeften en perspectieven. Tijdens de sessie verkennen we hoe deze aanpak participatie verandert en wat dit betekent voor de rol van instituties, die nu wellicht moeten aansluiten bij initiatieven van bewoners.

 

3. Energiecoöperaties

Tafelvoorzitter: Jelte Boeijenga

Energiecoöperaties in Rotterdam hebben zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld als ankerpunten voor energiegemeenschappen in de stad. Tijdens de sessie verkennen we hoe mensen die zelf geen zonnepanelen op hun huis kunnen installeren toch kunnen profiteren van de voordelen en de opbrengst. Ook kijken we naar samenwerkingsmogelijkheden tussen corporaties en coöperaties om via nieuwe waardemodellen de bestaanszekerheid en veerkracht van Rotterdammers te vergroten.

4. Past gemeenschapskracht in beleid?

Tafelvoorzitter: Bram Dingemanse

In Rotterdam worden informele initiatieven in zorg en welzijn steeds belangrijker, maar missen ze nog de nodige politieke en financiële steun. Tijdens de sessie onderzoeken we hoe een optimale samenwerking tussen overheid, formele en informele partijen kan helpen om grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.

5. Afrikaanderwijkcoöperatie

Tafelvoorzitter: Annet van Otterloo

De Wijkwerkcoöperatie biedt werkgelegenheid voor de leden van de Afrikaanderwijkcoöperatie en Vreewijkcoöperatie en maakt grotere opdrachten mogelijk door risico’s onderling te delen. Omdat reguliere aanbestedingsregels wijkgerichte initiatieven vaak uitsluiten, blijft de coöperatie kwetsbaar en dreigt zij opdrachten te verliezen aan grotere, minder sociale systemen.

 

6. Kansen voor de Rotterdamse nacht

Tafelvoorzitter: Jeroen van Dam

Het nachtleven is cruciaal voor een levendig Rotterdam, maar staat onder druk door beperkte en dure locaties en een gebrek aan sterke belangenbehartiging. Om dit te verbeteren, werkt de gemeente aan een Nachtplan, gebaseerd op inzichten uit recente onderzoeken, waarvan de aanbevelingen aan tafel worden besproken om kansen en belemmeringen voor het nachtleven te formuleren.

7. Er was eens… een idee van bewoners

Tafelvoorzitter: Josien Kamp

Lokale initiatieven denken niet alleen na over hoe de stad van de toekomst eruit moet zien, ze geven er actief vorm aan door te handelen. Daarmee geven ze vorm aan het verhaal van Rotterdam, net als alle andere partijen die aan de stad werken vanuit formele of informele rol. Deze partijen moeten zich tot elkaar verhouden, maar hoe precies? Met twee initiatieven en verschillende spelers uit de stad gebruiken we storytelling technieken om te kijken naar de rol van onderliggende waarden, aannames en ideeën in het samenwerken aan een gedeelde toekomst.

 

8. Kralingen aan de Maas

Tafelvoorzitter: Els Leclercq

Stichting Kralingen aan de Maas onderzoekt nieuwe vormen van burgerzeggenschap in Rotterdam Oost, waarbij lokale bewoners en belanghebbenden via dialogen betrokken worden bij de vormgeving van hun leefomgeving. Deze gesprekken leiden tot een “gebiedsPvE”—een document met ruimtelijke voorwaarden en wensen van de gemeenschap, bedoeld als leidraad voor toekomstige ontwikkelingen. Tijdens de sessie wordt besproken wat er in zo’n gebiedsPvE vastgelegd kan worden, hoe het kan worden ingebed in besluitvorming en wie verantwoordelijk is voor het beheer en de uitvoering ervan.

9. Wooncoöperaties

Tafelvoorzitter: Piet Vollaard

Inhoud: NTB

PRAKTISCHE INFO

  • Schrijf je hier in voor het Stadmakersconges
  • Download de SMC app en blijf op de hoogte van de laatste updates