Future Urban Health Care

Beeld: Design Sciences Hub [DSH]

Hoe kunnen we in deze tijd met vele partners samenwerken aan grootstedelijke vraagstukken en tegelijk de gezondheid van de alledaagse leefomgeving verbeteren? Tijdens SMC20 organiseert Design Sciences Hub, Universiteit Antwerpen een online werk- en denksessie. Meld je aan voor deze sessie via de knop onderaan de pagina.

In 2019 sprak Guest Urban Critic Alexander D’Hooghe over zijn opgave als leefbaarheidsintendant van de Antwerpse Ring. Design Sciences Hub (DSH), een jong onderzoeks- en ontwerpcentrum van de Universiteit Antwerpen, onderzoekt onder meer hoe de Ring als proeftuin kan dienen voor een gezonde stad en hoe design challenges de brug slaan tussen professionals en burgers in het denken hierover. Tijdens het Stadmakerscongres organiseert DSH een online werk- en denksessie over deze opgaven en werkwijze.

Centraal staat Future Urban Health Care, één van de ‘wicked problems’ die het afgelopen jaar ontwerpend werd onderzocht in de Blue Sky Studio van DSH, met vragen als: wat als we in steden wonen die ons gezond houden? Ons beter maken door er gewoon in te wonen? Wat als er geen ziekenhuizen meer zijn zoals we die nu kennen, maar opgedeeld zijn in componenten, verspreid in een kleinschalig netwerk met gezondheidsknooppunten? Wat als enkele ziekenhuizen Super Responsive Ziekenhuizen worden, altijd klaar om de beste remedie te bieden en te reageren op externe uitdagingen? Hoe zou ons dagelijks leven, onze buurt, onze stad of onze regio er dan uitzien? Hoe zou de gezondheid en de zorg vorm krijgen, door gebruik te maken van de mogelijkheden van nieuwe technologie?

Het programma start met een introductie op hun onderzoekspraktijk door Sylvianne Van Butsele en Sven Verbruggen, daarna volgt een interactieve online workshop waarbij gebruikt wordt gemaakt van Mural, een zeer gebruiksvriendelijk virtueel whiteboard om het ontwerpend denken over deze opgave te testen en van reflectie te voorzien.

Deelnemen
Er zijn maximaal 30 plekken beschikbaar. Meld je snel aan via de knop onderaan de pagina!

Design Sciences Hub
De Design Sciences Hub (DSH) is een onderzoeks- en ontwerpcentrum van de Universiteit Antwerpen met als missie antwoorden te geven op de meest uitdagende stedelijke problemen van onze tijd, in samenwerking met bedrijven en overheid. Sven Verbruggen en Alexander D’Hooghe acteren als Valorisation Principal Investigators, Sylvianne Van Butsele is executive director.

Blue Sky Studio
Een specifiek product van de DSH is de Blue Sky Studio. Hier worden ‘wicked problems’ aangepakt door middel van ontwerpend onderzoek. Een jaar lang wordt vanuit verschillende ontwerpdisciplines (architectuur, planning, productontwikkeling) aan gekozen thema’s gewerkt, waarbij het groter systeem in beeld wordt gebracht, reflectie met experts en beleid wordt bevorderd en de focus wordt verlegd van het reactief oplossen van problemen naar het verbeelden van een mogelijke toekomst en het detecteren van “design challenges” en “solution spaces”.

Georganiseerd door Design Sciences Hub [DSH] Universiteit Antwerpen, Sven Verbruggen, Sylvianne Van Butsele, Health City.