Schrijf je nu in voor de tours via je persoonlijke inloglink. Wacht niet te lang want het aantal plaatsen is beperkt.
Om Rotterdam en Nederland leefbaar en future proof te houden zijn er een heleboel investeringen nodig in het ruimtelijk domein. Schuif aan bij deze ateliersessie en kijk vanuit verschillende perspectieven naar de financiering van stedelijke ontwikkeling. Kunnen we met nieuwe financiële instrumenten de transitie beter op weg helpen?
In het gesprek over de transitie opgaven gaat het vaak over geld. Wie gaan de kosten dragen en hoe zorgen we dat er voldoende geld vrijgemaakt wordt om de noodzakelijke investeringen daadwerkelijk mogelijk te maken? Vanuit perspectieven zoals grond, groen, cultuur en zorg wordt er aan verschillende werktafels naar de financiering van stedelijke ontwikkeling gekeken. Kunnen we door anders te rekenen kosten voor de toekomst uitsparen en integraler stadmaken?
Denk mee over nieuwe financiële instrumenten in deze werkplaats onder leiding van Vereniging Deltametropool.
ATELIERMEESTER
Paul Gerretsen is hoofdontwerper op het gebied van ruimtelijke ordening, stedenbouw en architectuur. Hij is werkzaam als agent bij Vereniging Deltametropool: het platform en laboratorium dat zich richt op de metropolitane ontwikkeling van Nederland. In zijn functie geeft Paul Gerretsen richting aan de koers van de vereniging, leiding aan het uitvoerende agentschap en is hij een veel gevraagde opinion leader en moderator op het terrein van de grootschalige stedelijke en ruimtelijke ontwikkeling.
TAFELS
Schuif aan bij een van de werktafels, geleid door verschillende initiatieven en partijen.
1. CLT – Stadslab
Tafelleider: Thieme Hennis (And The People)
Een CLT maakt verschillende eigendomsvormen mogelijk, van particulier eigendom tot wooncoöperaties en zelfs woningcorporaties. Het centrale principe is: de manier waarop de grond wordt ingezet moet ten dienste zijn van de CLT – de gemeenschap dus waar ook de gemeente vaak onderdeel van is. Betaalbaar wonen is altijd een voorwaarde, maar meer specifieke doelstellingen kunnen ook worden opgenomen, net als specifieke doelgroepen.
2: GREX tafel
Tafelleider: Edwin Buitelaar (Universiteit Utrecht)
Het rekenmodel van de GREX sluit niet altijd goed aan op de langdurige kwaliteitseisen van nieuwe bouwprojecten. Hoe zou het aanpassen van het huidige rekenmodel van de GREX invloed hebben op de keuzes die we maken in het ontwikkelen van de grond? En blijken er bouwprojecten veel goedkoper of juist duurder op de lange termijn?
3. Geschiedenis van het grondbeleid
Tafelleider: Mirjam Fokkema (Gemeente Rotterdam)
In dit gesprek zetten we met elkaar in op het vergroten van het historisch besef omtrent de financiering van stedelijke ontwikkeling in Rotterdam. Het doel is om inzicht te verkrijgen in hoe financieringsstrategieën in het verleden zijn toegepast, wat belangrijke invloeden op wijzigingen zijn geweest en in hoeverre ambities op het gebied van duurzame energie, mobiliteit, klimaatadaptatie, biodiversiteit, gezondheid en circulariteit verankerd zijn.
4. Cultuurgedreven ontwikkelen
Tafelleider: Rinske Brand (Brand Urban Agency)
Om cultuur een plek te geven in nieuwe stadsontwikkelingsplannen, moet ook de financiële businesscase sluitend worden gemaakt. Traditionele modellen blijken hierbij vaak ontoereikend. In deze sessie nemen we de value case van cultuur als uitgangspunt en onderzoeken we alternatieve financieringsmodellen en -mixen. Dit alles vanuit de ambitie om cultuur en vastgoed een stap dichter bij elkaar te brengen en meer cultuur in de stad te realiseren en behouden.
5. Quantum leaping green; op zoek naar grootschalig groen in Rotterdam
Tafelleider: Kate Unsworth (Kuiper Compagnons)
Tijdens dit tafelgesprek verkennen we de obstakels en oplossingen voor het realiseren van grote groene structuren in Rotterdam. Hoe zorgen we dat groen niet alleen een ontwerp blijft, maar ook werkelijkheid wordt? Wat voor nieuwe governance en financieringsmodellen zijn er nodig om deze dromen waar te maken?
6. Resilient Delta Onderzoek – Transities
Tafelleider: Els Leclerq (Erasmus Universiteit)
Rotterdam telt vele makers die door een alternatieve interpretatie van ondernemerschap meervoudige waardecreatie bewerkstelligen. Samen met een aantal van hen proberen we deze waardecreatie te analyseren en vast te leggen op een kapitaalkaart, om zo te kijken: Welke waarden zijn dit dan? En hoe maken we deze alternatieve perspectieven inzichtelijk zodat een nieuw economisch model op basis van meervoudige waardecreatie de norm voor alle entrepreneurs wordt?
7. Carbon offsetting through urban forestry
Tafelleider: Pinar Balat en Igor Sladoljev (Studio Pinar Balat)
We bekijken hoe de ‘groen-verdichting’ van een wijk de sociale en economische veerkracht van bewoners kan verhogen terwijl het bijdraagt aan klimaatadaptatie en biodiversiteit. Vervolgens onderzoeken we of het gebruik van carbon plus credits en local carbon offsetting praktijken bij kunnen dragen aan de financiering van deze groen-verdichting.
8. Euro's of maatschappelijk welbevinden?
Tafelleider: Ted Veldkamp (Hogeschool Rotterdam)
Wat is klimaatrechtvaardigheid en wat zijn concrete manieren om klimaatadaptieve maatregelen op een rechtvaardige manier in te passen in het stedelijk weefsel? Wat voor uitwerking heeft dit op de prioritering en de uiteindelijke vorm van de maatregelen?